- Piercingen min får de aldri

Det er ikke redsel for smitte, men gammeldagse oppfatninger om utseende som ligger bak kritikken mot piercinger, tror sykepleierstudentene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Pasienter har spurt meg om jeg er med i Hells Angels, men det er stort sett eldre sykepleiere som reagerer. Ikke fordi det er uhygienisk, men fordi de mener piercingen min er stygg, sier sykepleierstudent Magne M. Hustavenes.

Han har piercing i øyenbrynet, og er opprørt over holdningen at sykepleiere må ha ett bestemt utseende.

- Vi må jo få se ut som vi vil! Vi stikker jo ikke piercingene våre opp i pasientene heller. Det er håndhygienen som er den farligste smitteveien på sykehusene, sier sykepleierstudent Bente Nilsskog.

Hår og tatovering

Hun fyller ikke lektor Jørn Stordalens krav med piercing i navlen, hår som rekker til kragen, og en liten tatovering. Studentene tror gammeldagse, estetiske hensyn som ligger bak utspillet, ikke rene fakta om smittefare.

- Det høres ut som han tror alle pasienter er damer i 80-årene med lårhalsbrudd, sier Magne.

Han jobber med prostituerte og narkomane, og ser ingen grunn til å fjerne sin piercingen på jobb. Tvertimot kan metallbiten hjelpe han til å få kontakt med mennesker.

Blå sokker

Også pleiere og studenter på jobb ved gastromedisinsk ved Ullevål sykehus er kritiske til Strdalens utspill.

- Sykepleiere må få lov å være litt fargerike og selvstendige. Det liker også synes pasientene, mener sykepleierstudent Cecilie Ågestad, sykepleier Eva Ose-Velle, sykepleier Bjørg Farup og sykepleierstudent Lene Nergård og hjelpepleier Marianita Riyes.

Selv om ingen av dem har piercing eller knallrødt hår, synes de dagens regler er vel gammeldagse og strenge.

- Vi skal ikke ha neglelakk, ikke hår som når til kragen, ha hvite sokker og undertøy. Mye av dette har ingenting med hygiene å gjøre, mener Ose-Velle som har blå sokker.

- Men vi tar hensyn, det er en del av jobben. Jeg går aldri med knallrøde lepper og oser ikke av røyk eller parfyme, sier Nergård med hår til kragen og klokke på armen.

Pasient Reinholdt Nilsen (70) lå også på sykehus i 30-åra, og husker godt søsteruniformene med stive skjørt.

- Det er bedre for sykepleierne med dagens uniformer. Og jeg synes ikke de virker urenslige, smiler han.

ESTETISK: Sykepleiere med piercing er ikke farlige smittebærere, mener sykepleierstudent Magne M. Hustavenes (26).