Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Piffet troppene i Las Vegas

Michelle Obama er høyt og lavt for å hjelpe sin mann. Dagbladet ble med henne til en gymsal i Las Vegas.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LAS VEGAS (Dagbladet):  Gymsalen i Orr ungdomskole i Las Vegas var fylt til randen av demokratiske støttespillere da førstedame Michelle Obama kom for å preppe dem til full innsats i de avgjørende ti dagene som gjenstår før valget.

- Hun er helt fantastisk. Vi bare elsker henne, sier Marylyn Terjek (73) der hun står rundt ti meter fra førstedamen.

Terjek er pensjonist men jobber for fullt for å få Obama gjenvalg.

- Jeg ringer rundt til velgere og jeg banker på dører, sier hun.

Tøffe dager
Og mye av poenget med førstedamens besøk i gymsalen natt til i går, norsk tid, er å stimulere fotsoldater som Terjek til å stå på for fullt den siste tiden.

- Nå er tiden inne til å få alle med på laget vårt. Snakk med gamle klassekamerater og bekjente du ikke har sett på en stund. Og for å være ærlig, vi har noen tøffe dager foran oss. Og hvis du føler deg sliten og føler for å ta en fridag. 7. november er en fin fridag. Vi ønsker ikke å våkne opp den dagen og spørre oss selv om vi kunne gjort mer? Det er elleve dager men de handler om fire nye år, sa Obama.
 
Hun begynte møtet med å være personlig om sitt forhold til Barack.

- Og til tross for at mannen min er kjekk og sjarmerende og utrolig smart, det var ikke derfor jeg giftet meg med ham. Hva som fikk meg til å velge Obama var hans karakter.

Hun fortalte hvordan hun i krise etter krise i det ovale kontoret har sett hva han har å stri med.

- Jeg har sittet ved hans side og sett hva han må ta stilling til. Alle sakene som havner på presidentens bord er vanskelige og krever tøffe valg.  Jeg har sett hvor viktig det er å ha en president som ikke bare sier det vi helst vil høre, men en som forteller sannheten, sa hun.  

Inspirasjon
Så fortsatte hun med en gjennomgang av de politiske sakene som demokratene ser på som sine vinnersaker: To kriger er avsluttet, bilindustrien er reddet, helseforsikring er innført for alle og arbeidsledigheten er på veg ned.

Men den siste halvdelen av møtet handlet om å inspirere alle som støtter presidenten til å komme seg til stemmelokalene for å forhåndsstemme. Og så kan de bruke all sin innsats på å få andre Obamatilhengere til å gjøre det samme.

Damene
Begge partiene bruker nå kandidatenes koner for alt de er verd. De er høyt og lavt, deltar på tv-show,  gir intervjuer og samler inn penger. Særlig brukes de til å lokke de viktige kvinnestemmene over. Det var kvinnestemmene som sørget for at Obama ble valgt i 2008 og det er Romneys nye appel til kvinnelige velgere som gjør at stillingen nå er helt jevn mellom de to kandidatene.

Tidligere kongressrepresentant, Dina Titus, som trolig blir innvalgt igjen i år, var også i gymsalen for å høre på Obama.

- Michelle er mye varmere og mer engasjert enn Ann Romney, og mye mer på hugget politisk. Ann Romney virker både kaldere og mer tilbaketrukket enn Michelle, sier hun til Dagbladet når møtet er over.

Kennedy
For Michelle Obama har en fantastisk stilling i det amerikanske folket. Hele 70 prosent mener hun gjør en god jobb som førstedame.

- Hun er veldig populær, respektert og elsket. Du kunne se i dag hvor høyt de elsker henne. Hun er presidentens beste og viktigste støttespiller. Hun har lykkes med å kombinere forpliktelsene som mor med det å være en aktiv førstedame. Det er inspirerende å se.

Men Titus synes det er vanskelig å sammenlikne henne med Jacqueline Kennedy.

- Det er ikke mulig å sammenlikne henne med Kennedy. Alle førstedamer må ses på i lys av sin tid og Michelle Obama er så vist en helt perfekt førstedame for den moderne tid vi lever i. Alt fra armhevningene, til mote, til hennes hengivenhet overfor familien og hennes ekstraordinære talegaver gjør henne så spesiell.

Pop: Førstedame Michelle Obama er mye mer polulær enn sin mann Barack. Derfor har hun fått en helt sentral rolle i den jevne valgkampinnspurten. Her hilser hun på en ung jente i gymsalen til Orr ungdomskole i Las Vegas. Foto: Julie Jacobson/AP
Pop: Førstedame Michelle Obama er mye mer polulær enn sin mann Barack. Derfor har hun fått en helt sentral rolle i den jevne valgkampinnspurten. Her hilser hun på en ung jente i gymsalen til Orr ungdomskole i Las Vegas. Foto: Julie Jacobson/AP Vis mer