Piggfritt i sneglefart

Vekk med pigger og i sneglefart til jobben. Det er virkemidlene Samferdselsdepartementet ønsker å benytte for å redusere utslippet av farlige gasser i storbyene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi jobber med et forslag om å redusere hastigheten i storbyene, sier Sonja Sporstøl, leder for utvalget som nå skal finne nye løsninger på forurensingen fra biltrafikk i storbyene.

  - Forslaget går i første omgang ut på at biler i Oslo og Bergen må redusere farten med 20 km/t på dager med mye forurensing.

Allerede i år

- Det endelige forslaget skal foreligge 15. september og dermed håper vi på et vedtak som fører til en gjennomføring av tiltakene allerede i vinter, sier Sporstøl til Dagbladet :på nettet.

  Hun presiserer at dette lovforslaget kommer helt uavhengig av vedtaket om en piggfri vinter. For bilistene vil dette medføre sakte fart på dekk uten pigger.

Økt eksos-utslipp?

- Utvalget jobber nå med en utredning om hvilke konsekvenser dette vil få for lufta. Dermed kan jeg ikke si noe om en redusering av hastigheten for eksempel vil kunne føre til en økning i CO

2

-utslippene, sier Sporstøl.

  På dette tidspunktet kan Sporstøl ikke komme inn på hvilke veier og områder i de aktuelle byene som er aktuelle for lavere hastigheter.

  Utredningen er et ledd i akuttiltakene byrådene i Oslo og Bergen har satt i verk for å bedre den til tider sterkt forurensede lufta i storbyene.

  Dersom biltrafikk i sakte fart senker de farlige stoffene i lufta, vil også bilister i Stavanger og Trondheim måtte forberede seg på å trå mer forsiktig på gasspedalen neste år.

(Dagbladet :på nettet)