Skolevalg

Pikant AUF-avsløring:
- Konsekvent løgn

Unge Høyre raser mot AUF etter at de fikk se AUFs interne plan for skoledebattene. - De farer med ren løgn, hevder partilederen.

RASER: Unge Høyre-leder Ola Svenneby går hardt ut mot AUF, her ved leder Astrid Hoem. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
RASER: Unge Høyre-leder Ola Svenneby går hardt ut mot AUF, her ved leder Astrid Hoem. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert

- Men det er jo løgn. Det er ganske spesielt at ungdomspartiet til Norges største stortingsparti setter seg ned og koker sammen dette.

Det utbryter leder i Unge Høyre, Ola Svenneby, da Dagbladet spør ham om påstandene i AUFs debatthefte, som er distribuert til alle partiets ungdomspolitikerne som deltar i skoledebatter for tiden.

Svenneby reagerer på talepunktene AUF har formulert om rusreform. Her heter det:

«I åtte år har Høyreregjeringa sittet med makta. De har ikke gjort noe som helst for de som trenger det mest. De rusavhengige trenger hjelp, ikke straff. Det er vi i Arbeiderpartiet klare på»

AUF bekrefter at innholdet er riktig.

- De kan gjerne si at AUF er mot straff for de som ruser seg, men de kan ikke si at Arbeiderpartiet er mot det. De ha tross alt vedtatt noe annet i programmet sitt.

Gikk mot rusreformen

I det som ble en av vårens store politiske thrillere gikk Arbeiderpartiet mot regjeringens rusreform.

De vil nå utrede et system der de skiller mellom de tyngste rusmisbrukerne og andre som ruser seg ulovlig, med mulighet for å straffe den siste gruppen.

Norske skoledebatter er kjente for høy temperatur og sylskarpe spissformuleringer. Unge Høyre-lederen anerkjenner at de har en egen form.

- Takhøyden i skoledebattene er høy. Man kan gjerne være kreative i formuleringene. Men her villeder de ungdom villig vekk i materiale som er godkjent og sendt ut fra sentralt. Det synes jeg de skal holde seg for god til, sier Svenneby.

HØYRE: Ove Trellevik (H) går hardt ut mot venstresiden i en ny valgkampsvideo. Video: Høyre / Dagbladet TV Vis mer

Reagerer på debattformen

Han har fått tilgang på hele AUFs debatthefte som er et hjelpemiddel for unge politikere som skal delta i skoledebatter for første gang.

Svenneby mener AUF er uredelige i sine skoledebatter, og konsekvent går for langt sammenliknet med de andre partiene.

- Det er lett å være litt tøff i kjeften i skoledebatter. Vi gjør også feil, men hvis det er noe som er faktuelt feil eller vi går for langt, legger vi oss flate.

- Det handler ikke om at vi ikke ønsker debatten. Bare angrip oss, understreker Svenneby.

FIKK JULING: Under et møte med Erna Solberg under Olavsfest i Trondheim fredag, fortalte Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre om da han fikk juling som barn. Video: Hans Arne Vedlog Vis mer

Avfeier kritikken

Gaute Børstad Skjervø er nestleder i AUF og leder for AUFs valgkamputvalg. Han svarer på vegne av AUF, og avviser beskyldningene om at AUF lyver.

- Jeg vet ikke hvor Svenneby har lest seg opp på Ap's politikk, men det er i alle fall ikke hos oss eller Ap. Arbeiderpartiet vil gi bedre helsehjelp og oppfølging til tunge rusavhengige. Det er selvsagt ingen hemmelighet at vi i AUF kunne ønsket oss at Arbeiderpartiet gikk lenger i spørsmålet om avkriminalisering for alle, men uansett går Arbeiderpartiet inn for en stor helsepolitisk rusreform, sier Skjervø i en uttalelse til Dagbladet.

Han vedgår likevel at talepunktene kunne vært mer presise.

- Hvorfor er dere da ikke mer presise?

DRØYT: Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre reagerer på statsminister Erna Solberg utsagn under partilederdebatten i Arendal. Video: NRK. Vis mer

- I løpet av tre intense uker er våre debattanter i mange hundre debatter om vidt forskjellige temaer, som nynorsk, rusreform og karbonfangst- og lagring. Vi gjør vårt beste for at våre debattanter skal føle seg forberedt på den store oppgaven det er å ta skoledebatter. I all hovedsak er AUFs debattanter gode på å være velformulerte og presentere Arbeiderpartiets budskap på en god måte. Så finnes det hos oss - som hos alle andre - eksempler på at vi ikke har vært presise nok, men i all hovedsak er våre debattanter gode representanter for Arbeiderpartiet og budskapet fra de står seg godt, svarer Skjervø.

Han er helt klar på hva AUFs oppgave i valgkampen er.

- Vi skal presentere Arbeiderpartiets budskap. Dette gjør våre debattanter jevnt over på en god måte. Vi fokuserer på at rusavhengige må få mye bedre helsehjelp enn i dag. Så skal vi i AUF fortsette å kjempe for en solidarisk rødgrønn rusreform.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer