Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Pikenes Jens trår til igjen

17 år etter at Jens Stoltenberg startet Ap's mannsrolleutvalg, blåser AUF nytt liv i utvalget. Nå skal den norske mannen få hjelp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

UTØYA (Dagbladet): Ap-lederen er begeistret for at AUF nå gjenoppliver mannsrolleutvalget han startet i 1986. Leder blir Rune Gerhardsens nybakte svigersønn, AUF-nestleder Eirik Øwre Thorshaug (27).

Støvsuger

- Mannsrollen har forandret seg, og det er på tide å diskutere hvordan mannen har det både ut og hjemme. Blant annet må vi få gjort noe med holdningene til likestilling i huset. Vi må bli kvitt holdningene om at far hjelper mor når han støvsuger. Det er ikke mannens ansvar alene at det har blitt slik, for menn og kvinner samarbeider om å skape en skeiv situasjon i forholdet, sier Eirik Øwre Thorshaug til Dagbladet.

Utvalget vil også se nærmere på menns rettigheter i forhold til felles barn etter samlivsbrudd.

- Fars rettigheter etter samboerskap eller når han aldri har levd sammen med barnets mor er ikke gode nok. Vi vil se på måter for at delt omsorg skal være hovedregelen uansett, sier han.

Inntekt

AUFs mannsrolleutvalg kommer også til å studere det generelle gapet mellom menn og kvinners inntekter. De vil se på hvordan det påvirker balansen i et forhold.

- Kvinner tjener minst, jobber mest deltid og er mest ute i permisjon. Men hvem bruker mest penger på Zalo, barnetøy, dobørster og vaskekluter? spør Thorshaug.

Han mener det fortsatt eksisterer gammeldagse holdninger om at mannens inntekt.

- Min kone tjener fire ganger så mye som meg. Det er feil og gammeldags at det liksom skal være problematisk. Den moderne mannen må akseptere at inntekten uansett er felles og at kvinnen kan tjene vel så mye som ham selv.

- Er det så vanskelig å være mann i dag at han trenger et eget utvalg?

- Mye har skjedd siden Jens Stoltenberg la fram sin innstilling. Jenter tar stadig mer kontroll i arbeidslivet, de gjør det best i utdanningssystemet, og er samtidig fortsatt sjefen hjemme. Det er på tide å ta en mer helhetlig diskusjon om hvordan alt dette har virket inn på mannsrollen, sier Eirik Øwre Thorshaug.

Jens Stoltenberg har ett råd til det nye mannsrolleutvalget.

- Ta jobben dere nå skal gjøre veldig alvorlig. Det er viktig at likestilling fungerer på begge kjønns premisser, sier han.

b> ÅH, JEEEEENS!!!!: - Det er viktig at likestilling fungerer på begge kjønns premisser, sier Jens Stoltenberg som ble tatt godt imot av jentene på AUFs sommerleir på Utøya.