Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Piketty nekter å ta imot fransk ærespris

Mener den franske regjeringa heller bør konsentrere seg om å bedre landets økonomi.

GENI-FORKLART:  Den franske økonomien Thomas Piketty nekter nå å ta imot en ærespris fra den franske regjeringen. Her er han avbildet da han var i Oslo og holdt foredrag i desember i fjor. Foto : Hans Arne Vedlog  / Dagbladet
GENI-FORKLART: Den franske økonomien Thomas Piketty nekter nå å ta imot en ærespris fra den franske regjeringen. Her er han avbildet da han var i Oslo og holdt foredrag i desember i fjor. Foto : Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den geniforklarte franske økonomen og forfatteren Thomas Piketty har takket nei til å motta Frankrikes aller gjeveste pris: Legion D'Honneur. I stedet velger mannen å gi et spark tilbake til de som ville gi ham prisen: Den franske regjeringen.

- Jeg har akkurat fått vite at jeg er nominert til å få Legion D'Honneur, men jeg nekter å ta imot denne nominasjonen, og synes ikke det er regjeringens rolle å bestemme hvem som skal hedres, sier han ifølge nyhetsbyrået AFP, ifølge BBC.

Rockestjerne Pikettys murstein av en bok, Kapitalen i det 21. århundret, har havet på bestselgerlistene verden over. Boka er et resultat av 15 års forskning og innsamling av data om inntekter og formuer i 20 land over en drøy 100 års periode. Den nesten 600 sider lange boka har rystet økonomifaget og gjort Piketty til økonomiens rockestjerne.

Pikettys forskning kunne også ha gitt ham Frankrikes ærespris, men i stedet blir franskmannen en av de få som takker nei til prestisjeprisen.

- Regjeringen burde heller konsentrere seg om å få fart i (den økonomiske) veksten i Frankrike og Europa, sier Piketty.

Følger Camus og Sartre Over en halv million Kapitalen-bøker er solgt hittil, og har altså gjort Piketty til en superstjerne, både i Frankrike og ellers i verden.

Piketty er ikke den første som har takket nei til æresprisen. Både Albert Camus, Jean-Paul Sartre og Simone de Beauvoir takket nei til prisen, melder The Guardian.

Piketty mener at moderne kapitalisme fører til økt ulikhet i verden, og ønsker formueskatt. Boka hans har fått en rekke priser, og ble i fjor kåret til den beste økonomi-boka av Financial Times. New York Times-kommentatoren Paul Krugman kaller Kapitalen for «den viktigste økonomiboka dette året, og kanskje også det siste tiåret».

Les også: • Marie Simonsen: En fransk revolusjon