Kongsberg-drapene:

Pil og bue-teori styrket

Politiet har en ganske sterk teori om hvordan siktede Espen Andersen Bråthen (38) skaffet seg pil og bue før drapene i Kongsberg.

STERK TEORI: Politiinspektør Per Thomas Omholt forteller at politiet har en ganske sterk teori om hvordan drapssiktede Espen Andersen Bråthen skaffet seg pil og bue. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
STERK TEORI: Politiinspektør Per Thomas Omholt forteller at politiet har en ganske sterk teori om hvordan drapssiktede Espen Andersen Bråthen skaffet seg pil og bue. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert

Politiinspektør Per Thomas Omholt forteller til Dagbladet at teorien om hvordan drapssiktede Espen Andersen Bråthen (38) skaffet seg pil og bue er styrket.

- Det er noe som vi vil komme tilbake til. Vi har en ganske sterk teori om hvordan han skaffet seg den, og den teorien har for så vidt blitt styrket, men vi ønsker å vente litt før vi går nærmere inn på det.

- Hva er årsaken til at teorien er styrket?

- Det er på grunn av nye undersøkelser i saken som vi har gjennomført. Blant annet omfatter dette hva siktede har fortalt oss i et av de fire første avhørene.

- Hvorfor ønsker dere å avvente?

- Det er fordi vi vil forsikre oss om at våre opplysninger er korrekte før vi går ut med dem. Det finnes mange måter å undersøke denne typen ting på: Om man har kjøpt noe, for eksempel, så kan politiet undersøke det gjennom økonomisporet, og om man har skaffet seg noe via internett, så er det mulig å undersøke det også.

BESLAG: Her gjør politi og krimteknikere beslag i boligen til Espen Andersen Bråthen 18. oktober. Video: Nina Hansen Vis mer

Nytt avhør mandag

Bråthen er siktet for å ha drept fem personer i Kongsberg onsdag 13. oktober. Politiet mener at siktede benyttet pil og bue og stikkvåpen. Alle fem ble drept med stikkvåpen, ifølge politiet, og de fleste ble drept i eget hjem.

Nå som siktede regnes som medisinsk avhørsbar, planlegger politiet å gjennomføre det femte avhøret av ham mandag.

- På fredag ble vi opplyst om at siktedes helsetilstand var ganske mye bedre enn den var dagen før, og vi ser fortsatt den samme trenden. Siktedes form er bedre enn den var før fredag.

NYE DETALJER: I over 34 minutter gikk Espen Andersen Bråthen (37) gjennom Kongsberg sentrum væpnet med flere våpen, deriblant pil og bue. Slik var ferden hans gjennom byen. Reporter: Amanda Nordhagen Walnum. Foto: Julie Tran / Bjørn Langsem / Lars Eivind Bones / Dagbladet / NTB Vis mer

Straffskyld

Siktede har erkjent de faktiske forhold og forklart seg om hendelsesforløpet. Videre vil politiet konsentrere seg om å stille siktede spørsmål om hva han tenkte da han begikk handlingene, om motiv, om planlegging og om hans liv for øvrig.

Dagbladet har vært i kontakt med siktedes forsvarer, Fredrik Neumann, som på nåværende tidspunkt ikke ønsker å gi ytterligere kommentarer om saken. Lørdag fortalte Omholt at siktede fortsatt ikke har tatt stilling til spørsmålet om straffskyld.

- Nei. Det har egentlig ikke vært et tema i det siste. Det er ikke slik at politiet stiller spørsmål om det i hvert eneste avhør. Nå som vi gjennomfører flere korte avhør, stiller vi ikke det spørsmålet hver gang, forklarte Omholt.

POLITI: Politiinspektør Per Thomas Omholt sier under en orientering mandag at politiet formelt har avhørt rundt 60 vitner etter hendelsen på Kongsberg onsdag i forrige uke. Vis mer

Etterforskningen

I all hovedsak har politiet ferdigstilt det innledende arbeidet med bevissikring og kartlegging av åstedet, i tillegg til at de befinner seg i en innledende analysefase når det gjelder de digitale sporene.

Omholt har sagt at politiet vil vente med å gå ut med mer informasjon om hendelsesforløpet fram til at politiet har forsikret seg om at de har fått avhørt alle vitner, slik at man unngår påvirkning av vitneforklaringene.

Nå forteller Omholt at han ser for seg å snakke mer om hva politiet kan si om hendelsesforløpet tirsdag eller onsdag.

- På pressekonferanse tirsdag eller onsdag har jeg tenkt til å fortelle mer om hvilke opplysninger som politiet kan gå ut med, og hvorfor vi må sette en grense for hvor mye informasjon vi kan gå ut med om hendelsesforløpet. Men om vi mener at vi kan gå ut med mer informasjon om hendelsesforløpet, så kan det hende at vi sier noe mer om det.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer