Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Pille-millionærene blir enda rikere

For fire år siden kjøpte farmasøyt Helge Thorsen det døgnåpne apoteket på Jernbanetorget i Oslo for seks millioner kroner - langt under markedspris og med statsgaranterte lån. Neste år selger han det til en tysk legemiddelgigant for det seksdobbelte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Apotekmillionærene

Thorsen på Jernbanetorget og de 274 andre apotekerne i landet har vært beskyttet mot konkurranse i 400 år. Hvert geografiske område har hatt sine apotek, og bare folk med farmasøytutdannelse har fått lov til å eie medisinutsalgene.

I mars i år bestemte Stortinget at monopolet skal oppløses. Folk skal få flere apotek og billigere legemidler.

Skyhøye priser

Dermed åpnet politikerne opp for en beinhard konkurranse mellom utenlandske og norske legemiddelgrossister om de lukrative apotekene.

De frister nå apotekere med skyhøye priser for en bedrift de selv fikk for en relativt billig penge. For mellom to og fire millioner fikk de heldige utvalgte overta et apotek som i mange tilfeller har gitt dem millioninntekter hvert år fram til pensjonsalderen. Ledige apotek ble utlyst. Helsetilsynet bestemte hvem som skulle få overta bevillingen og ga samtidig en statsgaranti.

Den har de aldri trengt å bruke. Ingen apoteker har noensinne gått konkurs. Et normalapotek omsetter netto for 25 millioner kroner i året, men noen utsalg, særlig i de store byene, er større gullgruver. Det er disse som legemiddelgrossistene nå er på jakt etter. De fem konkurrentene byr over hverandre, og prisen de betaler er mellom 30 og 40 prosent av omsetningen.

Beskyttet

Da Helge Thorsen i 1996 kjøpte Norges største apotek, var det imidlertid ikke noe som het markedspris. To takstmenn verdsatte varebeholdningen og interiøret. Verken omsetning, overskudd, posisjon i markedet eller investeringer i personalet ble regnet med. Det døgnåpne apoteket midt i Oslo sentrum og filialen inne i Østbanehallen, som omsetter for over 100 millioner kroner i året, fikk en takst på 5,9 millioner.

Som alle andre apotekere før ham kunne dermed farmasøyt Thorsen overta den bunnsolide bedriften uten risiko.

Staten garanterer for lånet. I 1998 sto Helge Thorsen oppført i likningen med over fire millioner i inntekt og tilsvarende formue.

35 mill.

- Ordningen er laget slik fordi du ikke skal behøve å være en kapitalist for å overta et apotek, sier Marit Andrew, sjef for apotek- og legemiddelavdelingen i Helsetilsynet.

Det kan Helge Thorsen og de andre apotekerne være glad for.

I juni solgte han utsalgene til den tyske legemiddelgrossisten Gehe Lloyds for cirka 35 millioner, det seksdobbelte av hva han betalte for fire år siden. Thorsen vil ikke kommentere sin egen økonomi overfor Dagbladet.

- Jeg solgte for å overleve og redde bedriften. Driftsmarginene har vært veldig lave. På grunn av beliggenheten er vi pålagt en del samfunnsnyttige oppgaver som koster mye, sier Thorsen.

- Men du tjente selv over fire millioner i 1998?

- Det kan så være, men jeg har ikke tjent så voldsomt på salget.

- Så 35 millioner for et apotek du kjøpte for 5,9 millioner er ikke så mye?

- Det vil jeg ikke kommentere.

- Skjønner du at noen reagerer på at dere nå får milliongevinster etter at dere har levd godt av et beskyttet marked i flere år?

- Det vil jeg ikke kommentere.

Hemmelige avtaler

Dagbladet har snakket med en rekke andre apotekere som har skrevet under intensjonsavtaler om å selge når loven trer i kraft 1. juli neste år.

Ingen vil fortelle hva de vil tjene på salget eller hvor lønnsom bedriften er.

Engelske Alliance Unichem og tyske Gehe Lloyds, som omsetter for henholdsvis 60 og 100 milliarder i året, konkurrerer nå med den norske Apokjeden, Istos AS og Norsk Medisinaldepot om apotekene. Etter det Dagbladet erfarer er allerede 60 apotek solgt til en av disse.

- Det er ikke jeg som har bedt om den nye apotekloven. Det er Stortinget som har bestemt at markedet skal rå, sier apoteker Bjørn Jøldal i Sandvika, en annen som nettopp har solgt til Gehe for en ukjent sum.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling