Pille mot håravfall

Pillen mot flintskaller er kommet. Hudlege ved Rikshospitalet, Cato Mørk, bekrefter overfor Dagbladet at menn som er begynt å miste hår, kan se lysere på framtida.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

30 norske menn har vært med på et forsøk med hårpillen i vel tre år. Resultatene er lovende og pillen er allerede tilgjengelig i Sverige og USA.

- Jeg vil gjette at vi hårpillen tilgjengelig i Norge innen ett år, sier hudlege Cato Mørk til Dagbladet.

Pillen påvirker de små, tynne hårene som er igjen på hodet. De blir lengre, tykkere og får sterkere farge. Hårpillen øker også antall hårstrå. Medisinen heter Propecia, er utviklet av legemiddelgiganten MSD.

På jakt etter partner?

Mørk har ledet forskningsarbeidet i Norge, som er en del av en stor internasjonal studie. Han tror de som mister hår tidlig, vil være mest interessert i å bruke hårpillen.

- Og så er det de som er på jakt etter en partner. For dem betyr det mye, sier Mørk.

Forsøkspersonene har allerede tatt sin ene daglige pille i tre og et halvt år. Noen av forsøksmennene har oppgitt at de mistet noe av den seksuelle lysten og evnen i en overgangsperiode.

- Men her ligger feilkilder. Ved at jeg stiller spørsmål om penis er stiv eller stor nok, blir forsøkspersonene fokusert på dette ved neste samleie. Fortsetter man å ta pillen, forsvinner problemet, mener Mørk.

Hår og potens

Årsaken til at mange menn mister hår, er at de har for mye av det mannlige kjønnshormonet, testosteron, i huden, forklarer Mørk. Propecia hemmer dannelsen av hormonet som gir problemet.

- Så det er ingen myte at skallede menn er bedre elskere?

- Jo, det er nok en myte. De har nemlig en overproduksjon av testosteron i huden, ikke i blodet, sier Mørk som selv har hår på hodet.

se at her ligger et potensiale.

- Men det er jo in med blankskaller nå for tida? - Det er forskjell på blankskaller. Når folk barberer seg skal man kunne se at det er hår der likevel.

- Er håret et signal på at du er potent?

- Å, ja! Det er i håret det ligger. Hår og seksualitet er knyttet nært sammen, det er derfor vi bruker så mye tid og penger på frisører, sier Mørk.

Føler seg trendy

For komikeren Rune Gokstad er det kjedeligste med det å være skallet at han ikke kan kjenne vinden i håret. Men ikke kjedelig nok til at han vil prøve den nye hårpillen.

- Jeg har kone og to barn, så jeg har jo klart meg, sier Gokstad, etter å ha fått nyheten om den nye vidunderpillen. Og legger til at han kan dra fingrene gjennom konas hår i stedet for sitt eget.

- En sånn pille er uaktuell for meg nå. Det hadde kanskje vært greit hvis jeg hadde fått igjen alt håret, men jeg har vel innsett at det er tapt for alltid.

Nå er han egentlig ganske fornøyd med å være skallet. Det er nesten trendy, og dessuten kan han skifte ansiktsuttrykk med parykker.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer