- Pille stoppet kreften

Arne Nesset (74) fra Ålesund fikk strålebehandling og cellegift for lungekreft med spredning. Legene ga ham dødsdommen, men så kom et avisutklipp fra en venn i USA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ÅLESUND (Dagbladet): Det er to år siden Arne Nesset fikk kreftdiagnosen. Han led av uhelbredelig lungekreft. Arne og Wenche Nesset fra Ålesund var nettopp kommet til Spania for å feriere da de i all hast måtte returnere til Norge. De spanske legene påviste lungekreft, og Arne dro hjem for å starte sitt livs kamp mot kreften.

Etter kort fikk han dødsdommen. Ingen ting kunne stoppe kreften.

Ga seg ikke

Wenche Nesset ga seg ikke og ringte verden rundt etter hjelp til ektemannen, og barna søkte på Internett. Så dumpet det et brev ned i postkassa. En nå avdød venn og utflyttet ålesunder, Ragnvald Svinø, hadde hørt om vennens kamp mot kreften. Svinø var bosatt i Seattle i USA og led selv av alvorlig kreftsykdom. Han kom over en artikkel i en amerikansk avis om et nytt middel mot nettopp lungekreft. Medisinprodusenten AstraZeneca drev forsøk med den nye medisinen Iressa.

Arne og Wenche fikk nytt håp og ringte og ba om å få bli med.

- Etter at Wenche kontaktet selskapet, fikk vi raskt positivt svar. Kravet var at vi fikk med en lege til å overvåke medisinering og framdrift, sier Arne.

Overlege Finn Wammer ved sykehuset i Ålesund ble med, og sammen sendte de en formell søknad til det svensk-engelske selskapet. Kort tid seinere lå de første 100 tablettene klare. - Kuren besto av en tablett hver morgen. Dr. Wammer tok røntgenbilder før oppstart og beskrev lungene som et «snødekt landskap». Lungene var svarte av kreft, og på de negative røntgenbildene så det ut som et vinterlandskap. To uker ut i kuren var vi igjen på sykehuset. Overlege Wammer og en annen lege kom bortover gangen smilende og med tommelen opp. Da skjønte vi at noe hadde skjedd. Det er en sensasjon, sa han og viste oss bildene. Så å si «snøfritt», sier Wenche.

1700 kr pr. tablett

Nå ser det ut til at kreften er borte, men Arne må regne med å gå på de dyrebare pillene, som ennå ikke er godkjent i Norge, resten av livet. - En bagatell om en ser på hva utfallet kunne blitt. Pillene fikk vi gratis, men de koster egentlig over 1700 kroner pr. tablett, sier Arne.

Leger regner vanligvis fem år før en kan være helt sikker på at kreften er ute av kroppen.

I sommer kom et filmteam fra medisinprodusenten til Ålesund for å lage film om Arne Nesset og hans bruk av deres medisin.

Fagmiljøet betegner det som en mirakelkur, og filmen skal nå vises ved flere legekongresser rundt om i verden. Det er litt artig, sier Nesset.