Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Pille-varsku

TROMSØ (Dagbladet): Nærmere 100000 nordmenn kjemper en ensom kamp mot sin avhengighet av piller. De færreste av dem vet veien ut av sitt medikament-problem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- De er en glemt og forsømt gruppe, mener psykolog Anne Bolstad ved Bergensklinikken.

Rogalandsforskning har i en fersk rapport anslått at mellom 70000 og 100000 nordmenn er avhengige av såkalte B-preparater - sovetabletter, beroligende og smertestillende midler.
Mange kombinerer pillebruket med andre rusmidler, og skadevirkningene for brukerne og deres nærmeste er store.

Vanskelig vei ut

- Veien inn i avhengigheten går raskt, veien ut er svært vanskelig. Toleransen øker hurtig, allerede etter seks ukers bruk kan abstinens-symptomene oppstå, sier Bolstad.

I to år ledet hun et av landets sjeldne, offentlige behandlingstilbud til pilleavhengige, «Medikamentavsnittet» ved Bergensklinikken. 200 klienter fikk hjelp, før tilbudet ble nedlagt ved årsskiftet.

Hver eneste dag skrives det ut - gjennom helsevesenet - betydelige mengder vanedannende legemidler i Norge.

- Vanskene som oppstår i ettertid er en indirekte konsekvens av medisinsk behandling. Dermed skulle man tro at pasientene har et berettiget krav på hjelp. Men slik er det dessverre ikke, mener Bolstad.

Skjult problem

- Den typiske pilleavhengige er en kvinne mellom 40 og 60 år, og problemet er godt skjult for omgivelsene. De fleste av disse mangler kunnskap om hvor de skal henvende seg med sitt problem. De faller utenfor psykiatrien, den somatiske medisinen og rusmiddelomsorgen. Og få av dem tør fortelle sin lege om problemet, i frykt for at utskrivingen av piller stanser, sier Bolstad.

Koster flesk

For første gang skal alle berørte grupper nå samles for å drøfte problemene. Tidligere brukere, leger, forskere, sosialarbeidere, behandlere og myndighetene møtes neste uke på en nordisk konferanse i Tromsø.

I dag er behandlingstilbudene få. Enkelte private klinikker tilbyr hjelp, men et opphold koster 50000- 60000 kroner.

- Det er på tide å sette søkelyset på ansvaret for den legemiddelavhengige pasienten. Dette problemet er undervurdert, pasientene kan ikke behandles på lik linje med alkoholikere og narkomane. De behøver et spesialisert behandlingsprogram, mener Bolstad.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!