Illustrasjonsfoto: Bjørn Sigurdsøn / NTB Scanpix-arkiv.
Illustrasjonsfoto: Bjørn Sigurdsøn / NTB Scanpix-arkiv.Vis mer

Pillebruken blant unge øker

Nærmere 6000 ungdommer bruker antidepressiva.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Aldri før har så mange unge i Norge fått piller mot depresjon. Nærmere 6.000 ungdommer bruker antidepressiva, viser tall fra Reseptregisteret.

De siste fire årene har bruken økt med 27 prosent, og nesten hele økningen skjer blant jenter mellom 15 og 19 år. Det viser de siste tallene fra Reseptregisteret, skriver Utdanningsnytt.

- Vi vet foreløpig ikke hvorfor andelen brukere har økt fra og med 2011. Det kan skyldes at ungdommene behandles over lengre perioder eller at det er mange nye brukere som kommer til, sier Kari Furu, seniorforsker ved Folkehelseinstituttet.

Legemiddelverket og Europeiske legemiddelmyndigheter advarte mot bruk av antidepressiva hos unge i 2003. En studie ved Folkehelseinstituttet viste at advarslene den gangen ga en reduksjon i bruken av antidepressiva hos barn og unge på 17 prosent fra 2004 til 2005. Andelen brukere i aldersgruppen 15- 19 år lå deretter stabilt på 1,4 prosent fram til 2010, men er nå oppe i 1,8 prosent.

- Det er vanskelig å gi et eksakt svar på når det er riktig å gi antidepressiva til barn og ungdom. Uansett alder så er antidepressiva kun anbefalt ved moderat til alvorlig depresjon. Man bør skille mellom barn under 15 år og ungdom 16 år og eldre når dette diskuteres, sier Kari Furu.

Folkehelseinstituttet forsker nå på bruken av antidepressiva. De vil ikke gå ut med en advarsel mot å bruke piller mot depresjon på barn og unge.

(NTB)