Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Pillene er små, hvite venner som ikke svikter»

Pilleavhengighet trekker mange metadonbrukere til rusmiljøet i Skippergata.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  Noen som har Rohypnol eller Flunipam? spør Janne (34) som er pent kledd i pelsjakke.

Hun går på metadon og sier hun trenger pillene for angsten.

Gateliv

Fredag, klokka 14.00. Dop- og pillesalget er hissig. Rundt 20 stoffmisbrukere henger utenfor Kirkens Bymisjons varmestue ved hjørnet av Skippergata og Tollbugata. Mer eller mindre slitne misbrukere beveger seg fram og tilbake i Skippergata, Oslos nye pusherstreet.

Om lag hver tredje person Dagbladet snakker med, går på metadon. Nesten alle er i gata for å kjøpe piller - eller benzo som benzodiazepiner kalles. Noen kjøper også amfetamin og hasj.

-  Det har blitt veldig vanskelig å få Rohypnol eller Flunipam av legen etter at det er blitt a-preparat. Jeg kjøper her på gata. Det tar tre minutter. Jeg betaler som regel 60 kroner for en pille. Er det krise, går de for 100 kroner, sier Janne.

Hvite venner

-  Piller er et kjempeproblem, sier Ian Dahl, senterleder ved MAR Øst.

-  Metadon forandrer ikke livet på noen annen måte enn at du ikke lenger har heroinsuget. Men man har det samme nettverket, de samme vennene i dopmiljøet, sier avdelingssykepleier Carl Aamodt som følger opp metadonpasienter på MAR øst.

-  Noen klarer å slutte med alt. Men de fleste som bruker piller, bruker ganske mye. Det er lett å havne på pillekjøret, sier Aamodt.

Noen tar to-tre Rohypnol daglig. Andre fire-fem - noen opptil 20 piller.

Dagbladet har møtt flere som forteller at de har trappet opp pilleforbruket etter at de gikk over fra heroin til metadon.

-  For de aller fleste er pillene det siste som forsvinner. Folk sitter i lim, mange har brukt piller siden de rusdebuterte. De har fått piller fra foreldrene og fra snille leger. Vi har hatt personer som har fått piller som seksåring. Pillene er små, hvite venner som ikke svikter, sier Aamodt.

Pillehelvete

I Skippergata jakter en ung gutt på morfintabletter. En tilbyr «god hippietobakk» til påske. Politiet dukker opp minst fire ganger på en time.

-  Herregud, 97 av 100 narkomane setter piller i skudda sine. Alle er blandingsmisbrukere, sier en.

Ved Prinsens gate treffer vi ei jente på sykkel. Hun går på metadon.

-  Hasj har jeg hjemme. Jeg skal bare få meg noen hyppere (red.anm: Rohypnol). Jeg skal kutte ut piller. Piller er et helvete. Etter tre ukers avrusning, var jeg fortsatt sjuk på piller, sier hun.

-  Vi du slutte med hasj også?

-  Nei, uansett om jeg blir 90 år, vil jeg sitte med pipa i kjeften.

Fuglesang

Metadonbrukere avlegger som regel urinprøve en eller to ganger i uka. Prøven avslører benzodiazepiner i blodet, og skiller mellom nytt og gammelt inntak. MAR Øst skriver sjelden ut folk av LAR (legemiddelassistert rehabilitering) på grunn av sidemisbruk. I Vestfold og Midt-Norge/Trondheim, praktiseres et strengere regime der flere mister tilbudet på grunn av sidemisbruk.

-  Hvorfor er MAR Øst såpass liberale?-  Det er en lang diskusjon. Oslo har flest tunge, godt voksne misbrukere. Poenget er at vi ser at de fleste ville hatt det verre uten metadon. Alternativet er verre, sier Aamodt.

De som klarer å kvitte seg med pillene, forteller ofte fantastiske historier. -  De har sittet inne i ei «osteklokke». Nå opplever de plutselig våren, de hører fuglesang og kjenner hvor godt kaffen smaker.

Pilotprosjekt med Sobril

MAR Øst starter et nytt nedtrappingsprosjekt med Sobril som går over et halvt år.

- Alle er redd for abstinenser, det kreves lang motivasjon før man starter nedtrappingen med Sobril som ikke gir rus, sier avdelingssykepleier Carl Aamodt ved Mar Øst. Opplegget har flere faser:I en fire ukers periode møter pasienten opp to ganger i uka og tar urinprøve. Og fører rusdagbok.Fullstendig kartlegging av brukerens bakgrunn og rushistorie.Grundig intervjuundersøkelse som skal avdekke alvorlige psykiske lidelser.Nedtrapping starter med tre ganger 25 milligram Sobril daglig. Annenhver uke trapper man ned dosen med fem milligram til man ender på null - i løpet av et halvt år.Parallelt med nedtrappingen pågår vanlig samtaleterapi.

AVHENGIG: Det tok metadonbrukeren Janne (det er ikke hennes riktige navn) fem minutter å kjøpe et brett med Rohypnol i Skippergata. Svært mange metadonbrukere ruser seg på piller. <!--FOTO--> <!--/FOTO-->Foto: Sveinung Uddu Ystad

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!