Tabletter mot corona

Piller mot covid-19 testes i Norge

Legemiddelet baricitinib skal testes til behandling mot covid-19 på elleve norske sykehus. Samtidig konkurrerer flere legemiddelselskaper om å utvikle coronapiller som skal forhindre covid-19-innleggelser.

CORONAPILLER: Det har blitt igangsatt testing av legemiddelet molnupiravir. I Norge og hele Europa foregår det en studie som tester ut legemiddelet baricitinib. Man håper at førstnevnte kan forhindre covid-19-innleggelser, og at sistnevnte kan forhindre dødsfall. Foto: AP / NTB
CORONAPILLER: Det har blitt igangsatt testing av legemiddelet molnupiravir. I Norge og hele Europa foregår det en studie som tester ut legemiddelet baricitinib. Man håper at førstnevnte kan forhindre covid-19-innleggelser, og at sistnevnte kan forhindre dødsfall. Foto: AP / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Infeksjonsoverlege Marius Trøseid ved Oslo universitetssykehus forteller til Dagbladet at de over hele Europa og ved elleve norske sykehus skal undersøke om legemiddelet baricitinib kan forhindre dødsfall blant personer med alvorlig covid-19-sykdom.

Samtidig konkurrerer legemiddelselskapene Pfizer, Merk & Co og Roche Holding om å utvikle legemidler som kan gis tidlig i sykdomsforløpet for å hindre alvorlig covid-19-sykdom.

Felles for disse legemidlene er at de gis som tabletter.

- Det foregår intens forskning for å utvikle tabletter, og for så vidt også medisiner som kan gis intravenøst, som kan motvirke utviklingen av covid-19. Det er mange legemidler som allerede har fått midlertidig godkjennelse eller nødgodkjennelse til behandling mot covid-19, sier medisinsk fagdirektør Steinar Madsen til Dagbladet.

Forklarer forskjellen

Nyhetsbyrået Reuters skriver at Merk & Co allerede har igangsatt studier av sin kandidat molnupiravir, mens Pfizer håper å igangsette studier av sin kandidat i løpet av sommeren. Begge legemiddelselskapene opplyser overfor Reuters at de håper at legemidlene kan bli godkjent til behandling av covid-19 innen utgangen av 2021.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer