Tabletter mot corona

Piller mot covid-19 testes i Norge

Legemiddelet baricitinib skal testes til behandling mot covid-19 på elleve norske sykehus. Samtidig konkurrerer flere legemiddelselskaper om å utvikle coronapiller som skal forhindre covid-19-innleggelser.

CORONAPILLER: Det har blitt igangsatt testing av legemiddelet molnupiravir. I Norge og hele Europa foregår det en studie som tester ut legemiddelet baricitinib. Man håper at førstnevnte kan forhindre covid-19-innleggelser, og at sistnevnte kan forhindre dødsfall. Foto: AP / NTB
CORONAPILLER: Det har blitt igangsatt testing av legemiddelet molnupiravir. I Norge og hele Europa foregår det en studie som tester ut legemiddelet baricitinib. Man håper at førstnevnte kan forhindre covid-19-innleggelser, og at sistnevnte kan forhindre dødsfall. Foto: AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Infeksjonsoverlege Marius Trøseid ved Oslo universitetssykehus forteller til Dagbladet at de over hele Europa og ved elleve norske sykehus skal undersøke om legemiddelet baricitinib kan forhindre dødsfall blant personer med alvorlig covid-19-sykdom.

Samtidig konkurrerer legemiddelselskapene Pfizer, Merk & Co og Roche Holding om å utvikle legemidler som kan gis tidlig i sykdomsforløpet for å hindre alvorlig covid-19-sykdom.

Felles for disse legemidlene er at de gis som tabletter.

- Det foregår intens forskning for å utvikle tabletter, og for så vidt også medisiner som kan gis intravenøst, som kan motvirke utviklingen av covid-19. Det er mange legemidler som allerede har fått midlertidig godkjennelse eller nødgodkjennelse til behandling mot covid-19, sier medisinsk fagdirektør Steinar Madsen til Dagbladet.

JANSSEN-VAKSINEN: Helseminister Bent Høie om arbeidet med Janssen-vaksinen. Vis mer

Forklarer forskjellen

Nyhetsbyrået Reuters skriver at Merk & Co allerede har igangsatt studier av sin kandidat molnupiravir, mens Pfizer håper å igangsette studier av sin kandidat i løpet av sommeren. Begge legemiddelselskapene opplyser overfor Reuters at de håper at legemidlene kan bli godkjent til behandling av covid-19 innen utgangen av 2021.

Overlege Trøseid forteller at OUS nå leder en studie av baricitinib som vil foregå over hele Europa. Overfor Dagbladet forklarer han hva som er forskjellen på molnupiravir og baricitinib.

- Vår første oppgave er å teste ut legemiddelet baricitinib, som er en tablett som egentlig brukes mot leddgikt. Vi tester ut om flere alvorlig syke med covid-19 vil overleve om de får dette legemiddelet i 14 dager. Ved alvorlig covid-19-sykdom ser vi at en veldig kraftig immunreaksjon mot viruset bidrar til en alvorlig lungebetennelse, og dette legemiddelet har en god immundempende effekt.

Trøseid sier at det har blitt spekulert på om baricitinib, i likhet med molnupiravir, har en antiviral effekt, men at det ikke har blitt konkludert om dette spørsmålet ennå.

- Molnupiravir er et antiviralt legemiddel. Så langt har vi sett at de fleste antivirale legemidler har hatt effekt mot covid-19 dersom de gis veldig tidlig i sykdomsforløpet, såpass tidlig at pasientene ikke har blitt lagt inn på sykehus ennå. Dermed kan molnupiravir være et aktuelt legemiddel for høyrisikopasienter som av ulike årsaker ikke kan vaksineres, sier Trøseid og fortsetter:

- Men dersom man blir så syk at man må legges inn med covid-19, så ser baricitinib ut til å være et mye mer aktuelt legemiddel. Det er dette vi skal undersøke i studien.

CORONASERTIFIKAT: Helseminister Bent Høie sier at en midlertidig løsning for coronasertifikat er på plass innen 11. juni. Vis mer

- Spennende

Medisinsk fagdirektør Madsen synes at forskningen knyttet til de antivirale legemidlene mot covid-19 er veldig spennende.

- Det er klart at dette er veldig spennende forskning. Vi vet at man har klart å lage veldig effektive legemidler mot noen virussykdommer. Det beste eksempelet er kanskje legemidler mot hepatitt C-viruset, som er så effektive at de helbreder pasientene med én tablettkur. Vi håper jo at man klarer å utvikle antivirale legemidler mot covid-19-sykdom også. Vi har ikke kommet til det punktet i dag, men det blir veldig spennende å se hvordan dette utvikler seg framover, sier Madsen og legger til:

- Vaksinasjon mot covid-19 er det aller viktigste, men det er klart at legemidler som kan hindre smitte eller forebygge alvorlig sykdom kan være et nyttig supplement til vaksinasjon.

Når kan du få vaksine?

Hvor gammel er du?

Har du en underliggende sykdom?

Er du helsepersonell?

Tempoet i vaksineringen er forskjellig rundt omkring i landet. Sjekk din kommunes hjemmeside for oppdatert status. Ingen data i testen sendes til Dagbladet.

Hele Europa

OUS-overlege Trøseid forklarer at studien av baricitinib allerede har blitt igangsatt ved norske sykehus.

- Dette er en studie som vil foregå over hele Europa og som ledes av OUS. Vi har igangsatt studien på fem ulike norske sykehus denne uka: Ullevål, Tromsø, Tønsberg, St. Olavs og Stavanger, og i alt elleve norske sykehus vil delta, sier han og fortsetter:

- Videre planlegger vi at studien vil igangsettes i Frankrike neste uke og i Irland i løpet av to til tre uker. Deretter håper vi at studien kan iverksettes i Spania og Belgia i månedsskiftet juni/juli. Totalt skal 15 land delta i denne plattformstudien.

Neste pandemi

Studien er en del av en plattformstudie, som er laget for å kunne teste mange forskjellige legemidler. Dette mener Trøseid at bidrar til å forberede Europa på neste pandemi.

- Det er en plattformstudie som er laget for å kunne teste mange forskjellige legemidler. Da pandemien startet, så vi at det ikke var tilstrekkelig struktur i Europa til å forske effektivt på legemidler mot covid-19. For eksempel tok det lang tid å finne ut at malariamedisiner ikke var egnet til behandling av covid-19-sykdom, sier Trøseid og avslutter:

- Når neste pandemi kommer, er det viktig at vi har et system på plass slik at vi kan teste legemidler effektivt og koordinert over hele Europa.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer