Piller tvinges inn på super'n

Fra 1. november skulle det vært mulig å kjøpe Paracet, Ibux og Otrivin i dagligvarebutikken, men hyllene er fortsatt tomme.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Men nå tvinger Konkurransetilsynet pillene inn i hyllene. For nylig ble åpnet for salg av reseptfrie legemidler utenom apotek, men legemiddelindustrien har til nå nektet å levere kjente merkevarer til andre utsalgssteder enn apotek.

- Apotekbransjen krever at de mest populære reseptfrie medisinene skal leveres bare til apotekkjedene. Det setter produsentene i skvis fordi de må velge mellom butikkbransjen og apotekene. Vi vil at legemiddelleverandørene fritt skal kunne velge hvem de leverer varer til, sier Anne Beate Hammerstad i Konkurransetilsynet.

Blir billige

Norgesgruppen lover at respetfrie medisiner blir billigere i butikken enn på apoteket.Men utvalget blir begrenset og varene må selges i kassa. Norgesgruppen har søkt om og fått godkjent salg av reseptfrie medisiner til 1000 av sine butikker. I tillegg har 3000 andre dagligvarebutikker fått tillatelse til å selge respetfrie medisiner. Også bensinstasjoner vil selge reseptfrie medisiner.

- Vi regner med at varene vil være i låsbare skap i butikkene våre i løpet av få uker, sier informasjonsdirektør Per Roskifte i Norgesgruppen.

Innkjøpsnekt

Tilsynet vurderer å forby apotekkjedene eksklusivitet på reseptfrie medisiner, og har varslet de tre store apotekkjedene i Norge om dette.

Direktør Oddbjørn Tysnes i Norges Apotekerforening avviser at apotekkjedene truer legemiddelleverandørene med innkjøpsnekt dersom de leverer til dagligvarebutikkene.

- Jeg vet ikke om en eneste apotekkjede som har krevd eksklusivitet på reseptfrie merkevarer. Inntrykket vårt er at dagligvarebransjen bruker disse påstandene som ledd i en taktikk foran innkjøpsforhandlingene, sier Tysnes.

Nye merker

Apotekerforeningen hevder at det er dagligvarekjedene som boikotter frislippet av reseptfrie legemidler.

De store dagligvarekjedene har fått tilbud fra produsentene av reseptfrie legemidler om at de får selge produkter med andre merkenavn, men med samme virkestoff som de mest kjente merkene.

GREIT: Rikke Elisabeth Olin synes det blir greit å kunne handle reseptfrie legemidler av butikkmedarbeider Kevin Jørgensen på Kiwi.