Pillesalg i butikken

Paracet og Ibux, sårsalver og nesespray er blant legemidlene staten nå foreslår å selge i butikker, bensinstasjoner og kiosker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går sendte Helsedepartementet forskriftene som åpner for salg av enkelte reseptfrie legemidler utenom apotek på høring.

Det betyr at smertestillende, nesespray, vortemiddel, avføringsmidler, hostesaft og reisesyketabletter kan bli å finne i hyllene på Prix, Rema, Narvesen og Statoil allerede til høsten.

- I prinsippet kan alle utsalgssteder selge disse legemidlene, men vi krever et visst minimumsutvalg, sier avdelingsdirektør Kai Finsnes i Helsedepartementet.

Minimumsutvalget består av fem grupper legemidler som skal hjelpe mot:Sure oppstøt og halsbrann.Sårbehandling.Smerter.Tett nese.Røykeavhengighet.

Sikkerhet

- Formålet med reformen er å sikre bedre tilgjengelighet til disse legemidlene, samtidig som hensynet til forbrukernes sikkerhet blir betryggende ivaretatt, opplyser helseminister Dagfinn Høybråten.

Sikkerheten skal ivaretas blant annet ved å innføre 18-årsgrense for kjøp, og å gjøre varene fysisk utilgjengelig for kundene.

- Legemidlene må selges over disk, eller på en annen måte som sikrer at betjeningen må gi dem til kundene, sier Kai Finsnes.

Bedre priser

Statens Legemiddelverk har lagt vekt på bla følgende i valg av medisiner:

Pasienten skal selv kunne vurdere hva som er riktig behandling av sin tilstand. Tilstanden som oppstår når legemiddelet ikke skal brukes, må ikke være komplisert/«farlig».

Faren for overforbruk eller misbruk må også være relativt liten.

Økonomirådgiver Hilde Myhre i Forbrukerrådet liker forslaget:

- Det er bra apotekene får konkurranse og at tilgjengeligheten blir bedre for kundene. På sikt vil forhåpentligvis forbrukerne få bedre priser, sier Myhre.

FORNØYD: Økonomirådgiver Hilde Myhre i Forbrukerrådet liker at apotekene får konkurranse, og håper på lavere priser når også tilgjengeligheten øker.