Pilot advarte om Ryanairs sikkerhet - fikk sparken etter 26 år

To måneder før han skulle gå av med pensjon.

SPARKET PILOT ETTER 26 ÅR: Piloten som denne uka var med på et TV-program der det ble stilt spørsmål ved Ryanairs flysikkerhet, har fått sparken. Ryanair, og sjefen Michael O'Leary (på bildet), står fast ved at pilotene ikke får uttale seg om selskapets flysikkerhet. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix / AFP / JOSEP LAGO
SPARKET PILOT ETTER 26 ÅR: Piloten som denne uka var med på et TV-program der det ble stilt spørsmål ved Ryanairs flysikkerhet, har fått sparken. Ryanair, og sjefen Michael O'Leary (på bildet), står fast ved at pilotene ikke får uttale seg om selskapets flysikkerhet. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix / AFP / JOSEP LAGO Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): 26 år etter at piloten John Goss begynte å jobbe for flyselskapet Ryanair, har han nå fått sparken - fordi han advarte om selskapets sikkerhet i et TV-program.

Det melder flere britiske aviser.

I Channel 4-programmet, «Ryanair: Hemmeligheter fra cockpit», blir flere piloter intervjuet jobben i Ryanair - deriblant om selskapets drivstoffrutiner - og Goss sto som eneste pilot fram med navn og bilde, ifølge The Telegraph.

Det betaler han nå dyrt for.

Etter planen skulle Goss ha gått av med pensjon i oktober - men nå får han altså sparken, fordi han som styremedlem i The Ryanair Pilot Group (RPG) stilte spørsmål ved selskapets rutiner og sikkerhet.

- Slo alarm I programmet, som ble vist på britiske TV-skjermer mandag, viste Channel 4 til en undersøkelse utført av RPG, hvor det kom fram at en tredjedel av selskapets piloter, over 1000 personer, bekymrer seg for måten selskapet ikke tar tak i de ansattes bekymringsmeldinger.

Blant annet kommer det fram at flere piloter ved ulike anledninger skal ha blitt slått alarm fordi flyene var nær ved å gå tom for drivstoff.

I HARDT VÆR: Ryanair-sjefen Michael O'Leary gir en pilot med 26 års fartstid spaken, fordi han i et TV-program sto fram med navn og bilde - og advarte om selskapets sikkerhet. Her fra en pressekonferanse på Moss lufthavn Rygge i april. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
I HARDT VÆR: Ryanair-sjefen Michael O'Leary gir en pilot med 26 års fartstid spaken, fordi han i et TV-program sto fram med navn og bilde - og advarte om selskapets sikkerhet. Her fra en pressekonferanse på Moss lufthavn Rygge i april. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Vis mer

Ni av ti av Ryanairs piloter mente ifølge undersøkelsen at selskapet forsøkte å undertrykke pilotene fra å melde fra om sikkerhetsbrudd.

En av Ryanairs sjefer, David O'Brien, bekrefter at Goss er sparket, og gjentar at «sikkerhet er øverste prioritet».

«Jeg skriver for å meddele av kaptein John Goss i dag mister jobben med umiddelbar effekt», skriver O'Brien i et brev til sine ansatte, ifølge avisa Independent.

Saksøker Channel 4 Ryanair saksøker samtidig også TV-kanalen for defamation, ærekrenkende uttalelser, ifølge Independent, og hevder det uttalelsene i programmet, som er en del av den kjente serien «Dispatches», ikke stemmer.

Channel 4 sier samtidig at de står inne for journalistikken i programmet.

Injurie/ærekrenkelse:

En injurie, eller ærekrenkelse, er ifølge straffelovens kapittel 23 et lovbrudd hvor en person ved ord eller handling krenker en annens gode navn og rykte, æresfølelse eller utsetter noen for hat eller ringeakt.

Kilde: Wikipedia

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer