F-22: Det var et jagerfly av denne typen som i går styrtet i California. Piloten ble drept. Foto: SCANPIX/EPA/TSGT BEN BLOKER
F-22: Det var et jagerfly av denne typen som i går styrtet i California. Piloten ble drept. Foto: SCANPIX/EPA/TSGT BEN BLOKERVis mer

Pilot drept i jagerflystyrt

F-22 krasjet i California.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Piloten ble drept da et jagerfly av typen F-22 i går styrtet under en testflygning i California, melder AP.

Den omkomne blir identifisert som 49-årige David Cooley, en veteran med 21 års fartstid innen luftforsvaret. Han ble ansatt som testpilot hos Lockheed Martin i 2003.

Ytterligere detaljer om havariet er ikke kjent. Det er uvisst om Cooley forsøke å skyte seg ut.

Koster 140 mill. dollar
Årsaken til at flyet gikk ned i Mojave-ørkenen, nordøst for Edwards Air Force Base, er ikke kjent.

Major David Small ved Pentagon bekrefter for AP at flyet var ute på en testflyvning.

Lockheed Martins F-22 omtales som det amerikanske forsvarets toppfly. Med en prislapp på 140 millioner dollar så er det også det dyreste.

F-22 er i stand til å fly i overlydsfart uten å bruke etterbrennere, og er konstruert med stealth-teknologi som gjør det vanskeligere å se på radar.

Styrtet før
Flytypen ble i desember 2004 satt på bakken i to uker etter en styrt ved Ellis Air Force Bace i Navada. Myndighetene sa den gang at de var«høyst trygge på designet, testingen og utviklingen» av F-22-maskinen.

Gårsdagens styrt vil kunne få store konsekvenser for en debatt som for tiden pågår i USA, om hvor store midler som skal brukes på videre produksjon av flytypen.

President Barack Obama ønsker å kutte i forsvarsutgiftene, og forsvarsminister Robert Gates har uttalt at USA i dag har tilstrekkelig mange fly av typen F-22. Samtidig advarer kongressrepresentanter om at flere tusen arbeidsplasser vil gå tapt hvis produksjonen av flyet stanser, melder NTB.