Pilot sexfrikjent - får 900 000

Norsk politi må betale en 37-årig engelsk pilot 900 000 kroner i oppreisning og erstatning for uberettiget straffeforfølging.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bakgrunnen er at han som British Airways-pilot er frifunnet for å ha voldtatt ei flyvertinne på et hotell på Oslo Lufthavn Gardermoen i august 2001.

Piloten ble dømt i Eidsvoll tingrett, men frifunnet for voldtekten i Eidsivating lagmannsrett. Likevel dømte lagmannsretten piloten til å betale kvinnen 124 000 kroner i oppreising og erstatning. Et flertall av de juridisk dommerne mente at «samleiet var ufrivillig og påtvunget» flyvertinna.

Nå har altså denne samme domstolen tilkjent piloten en erstatning og oppreising som er sju ganger større enn det kvinnen fikk.

Medieomtale

Etter frifinnelsen krevde piloten erstatning og oppreisning for uberettiget straffeforfølging, men i en kjennelse avviste lagmannsretten kravet.

Piloten påkjærte til Høyesteretts kjæremålsutvalg, som i vinter opphevet lagmannsrettens kjennelse med en klar hentydning til lagmannsretten om å tilkjenne erstatning og oppreisning.

Eidsivating lagmannsrett har derfor i en ny kjennelsen tilkjent piloten 850 000 kroner i erstatning. Samtidig har han fått 50 000 kroner i oppreisning som følge av stor medieomtale.

Piloten fikk sparken i British Airways som følge av at han ble dømt til å betale erstatning og oppreisning til flyvertinna. Erstatningen er i det vesentligste knyttet til tapte inntekter, utgifter til britisk advokat, reise og opphold i forbindelse med rettssakene, fornyelse av flysertifikater, flysimulator-trening, helsesjekk og utgifter til jobbintervju og jobbsøking.

Belastning

Lagmannsretten skriver i premissene at det var tale om en alvorlig tiltale for voldtekt, og at tiltaler om seksuelle overgrep representerer en ekstraordinær belastning.

-  I dette tilfellet gjaldt det overgrep fra en annenflyger mot en senior cabin crew som han arbeidet samme med, noe som representerte et særlig tillitsbrudd. Vi finner det påregnelig at straffeforfølgingen i dette tilfellet har vidtrekkende konsekvenser for piloten i form av avskjed og problemer med å få ny jobb, konkluderer lagmannsretten.