Flysikkerhet:

Piloten sjangler seg gjennom sikkerhetskontrollen. Nå har ledere i flyselskapet gått av

Skulle fly innenlands i Indonesia med over hundre passasjerer.

FATTET MISTANKE: Da en 32 år gammel pilot skulle fly innenlands i Indonesia 28. desember, ble han erstattet med en annen i siste liten - takket være oppmerksomme passasjerer. Det er mistanke om at piloten var beruset, men etterforskningen er ennå ikke avsluttet. Videoen skal vise denne piloten på flyplassen i Subaraya, Indonesia, som tilsynelatende... Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det indonesiske flyselskapet Citilink har sparket en pilot etter mistanke om at piloten var i beruset tilstand før en flyvning.

Flyet skulle ta av fra Surabaya, Indonesias nest største by, og fly til hovedstaden Jakarta, onsdag 28. desember.

Nå har to av lederne i selskapet, blant dem President Director Albert Burhan, trukket seg fra stillingene som følge av hendelsen.

Det skriver nyhetsbyrået AP.

Snøvlete talemeldinger

Det skal ha vært passasjerene selv som fattet mistanke, da beskjeder over høyttalerne fra cockpiten virket både snøvlete og uklare. Noen av passasjerene skal ha blitt så utilpasse at de forlot flyet. De forlangte at piloten skulle bli erstattet med en annen.

Flyselskapet etterkom dette kravet, og fant en ny pilot til flyet, en Airbus A320, en time etter avgangstid.

154 passasjerer hadde bestilt billett til flyturen, men det er uklart hvor mange som faktisk var om bord.

Forbud mot å fly

Flyselskapet avviste først alle anklager om at piloten var under alkohol- eller ruspåvirkning. De hevder at de første testene de gjorde på den 32 år gamle piloten var negative.

Det ble likevel stilt krav fra indonesiske Director General of Air Transportation om at piloten måtte gjennom en medisinsk undersøkelse.

Et overvåkningsklipp fra flyplassen i Subaraya skal angivelig vise piloten som går gjennom sikkerhetskontrollen. I klippet, som du kan se øverst i saken, klarer mannen såvidt å stå på beina. Sikkerhetsvakter må hjelpe ham med eiendelene etterhvert som de faller på bakken.

Piloten er under etterforskning for mulig beruselse. Transportministeren Budi Karya har gitt ham forbud mot å fly innen etterforskningen har gitt resultater.

Trekker seg

Citilinks avvisning av anklager gjorde en brå vending, da det fredag ble kjent at to personer i lederstillinger i flyselskapet nå trekker seg som følge av hendelsen.

- Piloten begikk en alvorlig overtredelse av standard prosedyre, noe som satte passasjerene i fare. Vi beklager for ubehaget. Jeg må være ansvarlig for dette, og derfor går jeg og min produksjonsdirektør av fra stillingene våre, uttalte lederen Burhan, ifølge AP.