158 DØDE: Informasjon fra den svarte boksen viser at piloten ombord på flyet sov under turen og var kraftig forvirret under landing. Foto: AFP
158 DØDE: Informasjon fra den svarte boksen viser at piloten ombord på flyet sov under turen og var kraftig forvirret under landing. Foto: AFPVis mer

Piloten snorket og visste ikke hvor han skulle lande

Dermed styrtet flyet og 158 mennesker omkom.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 22. mai styrtet et fly under ladning på flyplassen i Mangalore i India. 158 mennesker omkom, mens kun åtte overlevde styrten. De fleste ombord var indiske gjestearbeidere som var på vei hjem fra Dubai.

Nå er detaljer fra den offisielle etterforskningen lekket i den indiske avisa Hindustan Times, skriver BBC. Årsaken til styrten skal ha vært at den serbiske kapteinen ombord, Zlatko Glusica, var forvirret etter å ha sovet mesteparten av turen.

- Ingen rullebane! Data fra den svarte boksen, som tar opp alt som skjer i cockpiten, avslører at Glusica snorket under flyreisen. Da flyet så skulle lande var han fortsatt i halvsøvne, og klarte ikke å avbryte landingen til tross for flere advarsler fra annenpilot Ahluwalia.

Sekunder før flyet tok fyr og 158 mennesker døde, skal annenpiloten sagt følgende:

- Vi har ingen rullebane igjen!

Flyet, en Boeing 737, bikket så over og styrtet før det tok fyr.

- Vi skal studere rapporten før vi vurderer hva vi skal gjøre, sier minister for sivil luftfart i India, Praful Patel.

Fikk 140 000 kr i erstatning Flyselskapet Air India Express har ennå ikke kommentert rapporten.

I mai oppsto det forøvrig tumulter da likene til de omkomne skulle leveres tilbake til de pårørende. Det var usikkerhet knyttet til identifseringen av likene.

Pårørende ble lovet en erstatning på ca 140 000 kroner for de voksne som omkom og ca 70 000 kroner for hvert døde barn. De skadde skulle få ca 30 000 kroner i erstatning, fortalte Arvind Jadhav, formann i Air India på en pressekonferanse i Mangalore i mai.