RUINER:  Det kraftige som rystet Nepal lørdag hadde episenter nær Katmandu, landets hovedstad. Her ser vi noen av de mange og store ødeleggelsene jordskjelvet førte til, som ifølge nepalske myndigheter frykter har tatt liv av over 4000 mennesker. Foto: Abaca / NTB Scanpix
RUINER: Det kraftige som rystet Nepal lørdag hadde episenter nær Katmandu, landets hovedstad. Her ser vi noen av de mange og store ødeleggelsene jordskjelvet førte til, som ifølge nepalske myndigheter frykter har tatt liv av over 4000 mennesker. Foto: Abaca / NTB ScanpixVis mer

Piloten til de innesperrede passasjerene om bord flyet i Katmandu: - Ingen er i flytårnet

Evakuerte flyplassen da etterskjelvene kom.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Rett etter at Thai Airways-flyet landet på flyplassen i Katmandu, Nepals hovedstad, søndag, fikk passasjerene følgende beskjed av piloten:

- Det er ingen i flytårnet.

De hadde evakuert. Årsaken var etterskjelvene Nepal har opplevd siden det dødelige jordskjelvet som har kostet over 2700 mennesker livet, rystet landet lørdag.

Dermed var flyets passasjerer innesperret i flyet på rullebanen, mange på vei til Katmandu og områdene rundt for å gjenforenes med sine kjære.

Det skriver nyhetsbyrået Associated Press (AP).

Var innesperret i over en time Ifølge AP, som selv hadde en journalist om bord, ble mange passasjerer bekymret av beskjeden. Det tok vel over en halvtime etter de hadde landet før de ble klart hvorfor det ikke var noen i flytårnet, nemlig etterskjelvene.

Enda en halvtime gikk med før flyplass-personell kunne konstatere at rullebanen også hadde klart seg gjennom dette jordskjelvet.

Hjelpen er på vei Det motsatte hadde vært katastrofalt for den lille fjellstaten, som har et stort behov for nødhjelp utenfra som følge av katastrofen.

Søndag landet de første store nødhjelpssendingene på flyplassen i Katmandu. Samme dag ble det også kjent at Norge sender et eget redningsteam til Nepal.

Røde Kors skal også sende et feltsykehus med operasjonsstue og feltsenger til Katmandu.

- Det kommer rapporter om at sykehusene overflommes, og at hjelpen konsentreres i Katmandu. Røde Kors vil ha fokus på steder som foreløpig ikke har fått hjelp, sier representanter for Røde Kors.

Dødstallene stiger Natt til mandag litt over klokka 04.00 norsk tid bekreftet nepalske myndigheter at tallet over de døde som følge av jordskjelvet har steget til nesten 3000.

Trolig vil antallet stige ytterligere i tiden som kommer. Myndighetene frykter at over 4000 menneskeliv har gått tapt.

 NØDHJELP:  Indiske soldater ankom flyplassen i Katmandu søndag. AP Photo / NTB Scanpix
NØDHJELP: Indiske soldater ankom flyplassen i Katmandu søndag. AP Photo / NTB Scanpix Vis mer