- Piloten var under opplæring

Kapteinen skal ha forsøkt å avbryte landingen, melder tyrkisk avis.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


(Dagbladet.no): Nederlandske myndigheter bekrefter at ni personer er omkommet, og over 50 skadd, i flyulykken utenfor Amsterdam i ettermiddag.

- Tilstanden er alvorlig for minst 25 av de skadde, sa borgermester i Haarlemmermeer, Michel Bezuijen, under en pressekonferanse i ettermiddag.

Samtidig melder en tyrkisk avis at piloten som førte flyet var under opplæring, og at kapteinen om bord skal ha forsøkt å avbryte landingen da alt gikk galt.

- Forsøkte annen type landing
Den tyrkiske storavisen Hürriyet forteller nå at piloten som førte flyet var under opplæring.

Ifølge avisa hadde han bakgrunn som militærpilot, og ville forsøke en miliær type landing, da noe gikk galt.

Avisa forteller at flyet holdt for stor fart, men andre medier har tidligere rapportert at flyet holdt overraskende lav fart.

Ifølge Hürriyet forsøkte flyets kaptein å gripe inn og avbryte landingsforsøket da det ble åpenbart at det ikke ville lykkes. Han forsøkte å løfte nesa på flyet, men det var for seint, og flymaskinen havarerte.

Flyet ble delt i tre biter, og vrakrester spredde seg ut over et stort jordområde.

- Pilotene blant de døde
Flyet hadde 128 passasjerer og sju besetningsmedlemmer om bord.

PÅRØRENDE: Nilufer Akbas er søsteren til Erol Zafer Akbas som var passasjer på ulykkesflyet. Foto: EPA/SCANPIX
PÅRØRENDE: Nilufer Akbas er søsteren til Erol Zafer Akbas som var passasjer på ulykkesflyet. Foto: EPA/SCANPIX Vis mer

Den nederlandske avisen Telegraaf.nl melder om at flyets tre piloter er blant de ni døde. De øvrike seks skal være passasjerer.

Det kan tyde på at opplysningene om en tredje pilot på opplæring stemmer, ettersom flytypen normalt føres av to piloter.

Styreformann Candan Karlitekin i Turkish Airlines sier til tyrkiske medier at sikten var god da flyet krasjet.

- Rundt 500 meter før landing gikk flyet ned på jordet i stedet for på rullebanen. Ifølge dokumentene vi har har det ikke vært noen vedlikeholdsproblemer med flyet, sier han.

- Kaptein Hasan Tahsin, tidligere pilot i luftforsvaret, var veldig erfaren, sier han.

Nå i ettermiddag har passasjerene som overlevde og er uten fysiske skader fraktet vekk i busser. Samtidig er det opprettet et eget senter for pårørende som begynner å strømme til flyplassen.

- Totalt kaos
Trailersjåfør Stian Karlsen (26) er på vei fra Amsterdam til Stavanger - men står bom fast på motorveien, med fri utsikt til flyvraket.

- Det er fullstendig kaos på veien, og politiet har sperret av på flere steder. Tilskuere løper for å se på flyet, sier 26-åringen til Dagbladet.no.

- Dette er en surrealistisk opplevelse. Mange ambulanser har ankommet krasjstedet. Det er totalt kaos, med et fly brukket i to kan jeg bare forestille meg hva som har skjedd med passasjerene, skriver et annet øyenvitne på flyplassen via Twitter.

Følg øyenvitnet på stedet via twitter i boksen til høyre!

Flere kom fra det helt uskadd
Flyet er av typen Boeing 737-800, og ble satt i drift i 27. mars 2002. Den tyrkiske transportministeren Binali Yildirim sier 737-800-maskinen like før jul undergikk vedlikehold.

Turkish Airlines-ruten var på vei fra Istanbul til Schiphol-flyplassen utenfor Amsterdam, og havarerte på et jorde omlag 100-150 meter fra den svært trafikkerte motorveien A9 og omlag 500 meter fra rullebanen.

Turkish Airlines er medlem av Star Alliance - som også SAS i Norge mater passasjerer gjennom. Det er foreløpig helt uklart hvilke nasjonaliteter passasjerene har.

Over 50 passasjerer har kunnet krabbe uskadd ut av vraket.


Sa at alle overlevde
Mens TV-bildene fra Nederland viste livløse kropper som ble bært ut i likposer fra flyvraket, gikk toppsjefen i Turkish Airlines på talerstolen i Istanbul og erklærte at alle hadde overlevd styrten.

Selskapet ga også ut en rekke motstridende meldinger om hvor mange som var om bord i flyet, og har hatt store problemer med å få etablert et pårørendenummer for de mange som har forsøkt å henvende seg til selskapet etter ulykken.

- Piloten var under opplæring

Også nettsidene deres har vært ute av funksjon store deler av ettermiddagen.

BORGERMESTER: Michel Bezuijen, fungerende borgermester i Haarlemmermeer, holdt pressekonferanse etter ulykken. Foto:AP/SCANPIX
BORGERMESTER: Michel Bezuijen, fungerende borgermester i Haarlemmermeer, holdt pressekonferanse etter ulykken. Foto:AP/SCANPIX Vis mer