Pilotene ignorerte advarsler og bannet da flyet traff et tre

Nylig frigitt opptak fra cockpit slakter pilotene av det polske presidentflyet som drepte 96 personer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Pilotene om bord på det polske presidentflyet som styrtet i Smolensk 10. april i år fikk i løpet av det siste minuttet før krasjet over ti advarsler fra navigasjonssystemet om å fly høyere, melder Reuters.

- Oppover! - Oppover, oppover. Terreng forut, sa den automatiserte stemmen flere ganger før flyet styrtet.

Det viser nylig frigitt informasjon fra cockpit. Den polske regjeringen, ledet av statsminister Donald Tusk, besluttet å offentliggjøre opptak fra cockpit for å få slutt på mediespekulasjonene om årsaken til at flyet av typen T-154 styrtet og alle 96 om bord omkom, deriblant Polens presidentpar og store deler av landets øvrige maktelite.

Det ble blant annet spekulert i om at president Lech Kaczynski selv skal ha tvunget flyet til å lande fordi han kan ha trodd at advarslene fra tårnet var et forsøk på å stoppe ham.

Siste ord: hore Dette har polske myndigheter nektet for. De nylig frigitte lydloggene avviser også dette, men tre minutter før styrten sa en uidentifisert person i cockpiten: «Han vil bli irritert om...». Resten av setningen er utydelig, og det er uklart hvem «hun» er.

En av pilotene skal også ha bannet da flyet traff et tre. Ifølge Reuters førte sammenstøtet til at flyet ble snudd opp ned.

Den siste lyden fra cockpit skal ha vært banning: «Kurwaaaa!» (polsk for hore/prostituert).

- Et problem Protokollsjef i polsk UD, Mariusz Kazana, fikk rundt 15 minutter før landingen beskjed om at flyet ikke kunne lande på grunn av tykk tåke.

- Vel, da har vi et problem, sa han.

FRIGITT: Opptakene fra det polske presidentflyet ble tirsdag offentliggjort for å dempe mediespekulasjonene. Foto:  EPA/Grzegorz Jakubowski/Scanpix
FRIGITT: Opptakene fra det polske presidentflyet ble tirsdag offentliggjort for å dempe mediespekulasjonene. Foto: EPA/Grzegorz Jakubowski/Scanpix Vis mer

Noen minutter senere kom han tilbake til cockpiten og sa at presidenten ikke hadde besluttet hva som skulle gjøres.

Men om dette roer spekulasjonene er ikke spesielt sannsynlig, særlig på grunn av uklarhetene rundt hvem den uidentifiserte personen i cockpit er, og hvem han prater om.

SVARTE BOKSER: Informasjonen kommer fra de svarte boksene i flyet. Foto: EPA/Yuri Kochetkov/Scanpix
SVARTE BOKSER: Informasjonen kommer fra de svarte boksene i flyet. Foto: EPA/Yuri Kochetkov/Scanpix Vis mer