Pilotene som tok med seg sine passasjerer i døden

Flystyrten i alpene er ikke første gangen man tror at en pilot har styrtet passasjerfly med vilje. Fellesnevneren ved flere av flystyrtene, er at en av pilotene forlater cockpiten for å gå på do.

GA SVAR: En etterforsker fra FBI med taleregistratoren fra EgyptAir Flight 990, på dekket av USS Grapple 13 November 1999. Opptaket fra cockpiten skulle gi et rystende svar på hva som skjedde da flyet og de 217 ombord styrtet i havet utenfor Nantucket. Foto: Wikipedia
GA SVAR: En etterforsker fra FBI med taleregistratoren fra EgyptAir Flight 990, på dekket av USS Grapple 13 November 1999. Opptaket fra cockpiten skulle gi et rystende svar på hva som skjedde da flyet og de 217 ombord styrtet i havet utenfor Nantucket. Foto: Wikipedia Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Etterforskerne av Germanwings flight 9525 flystyrt mener annenpiloten Andreas Lubitz (28) styrtet Airbus A320-flyet og de 150 ombord ned i de franske alpene med overlegg.

At piloter med vilje styrter seg selv og sine passasjerer i døden skjer ekstremt sjelden. Vox.com har laget en ufullstendig liste over flystyrter der man regner med at piloten har styrtet flyet med overlegg:

Én forlater cockpiten • I november 2013 Gikk Mozambique Airlines Flight TM470 ned i Namibia. Alle 33 ombord døde.

Flyforholdene var glimrende, og årsaken til styrten var en gåte for etterforskerne, helt til man fant taleregistratoren fra den svarte boksen.

Der gikk det fram at annenpiloten hadde forlatt cockpiten for å gå på do. Da han kom tilbake var cockpitdøra låst.

Inne i cockpiten hadde kapteinen endret kurs mot bakken, og manuelt satt motorene på full hastighet. Piloten i cockpiten ba aldri om hjelp før flyet styrtet.

• I 1999 krasjet Egypt Air Flight 990 i nærheten av Nantucket i Massachusets. Alle 217 ombord døde.

Før styrten hadde flykapteinen forlatt cockpiten for å gå på do. Deretter plukket taleregistratoren opp kraftig banking på cockpitdøra. Annenpiloten Gamil El Batouty mumlet igjen og igjen: «Jeg setter min lit til gud». Utenfor ropte kapteinen: «Hva er dette? Slo du av motorene?»

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.