- Pilotene trener på å mestre brann i motor

Flygerforbundet avviser at MD80 er kjent for å være et ulykkesfly.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no:) Ifølge vitneutsagn skal  flyet som skled av rullebanen på flyplassen Barajas i Madrid i ettermiddag ha hatt brann i venstre motor. Over hundre mennesker er bekreftet omkommet.

- Normalt skal ikke brann i en motor medføre noe problem. Vi trener på å mestre det én gang i halvåret i simulator, sier leder for flysikkerhetskomitéen i Norsk Flygerforbund og kaptein i SAS, Knut Backer til Dagbladet.no.

Selv fløy Backer MD80-serien fra 1989 til 1998.

- Det eneste problemet vi hadde med flytypen var i 1991, da et fly endte på et jorde utenfor Stockholm og brakk. Det skyldtes ising på vingene som løsnet og kom inn i motoren. Men det gikk bra, forteller Backer.

En dansk kaptein og en svensk styrmann satt bak spakene i den såkalte Gottrøra-ulykken i 1991. 

Det nøyaktige antallet døde etter dagens ulykke er fortsatt ikke bekreftet, men tall langt over hundre er sannsynlige.

Flyet, som skulle fly de omtrent 166 passasjererne på Spanairs rute JKK5022, var et MD82.

Flytypen har et langt ulykkesrulleblad. I mars og april i år ble American Airlines tvunget til å sette hele sin serie av MD-80-fly på bakken, etter en gjennomgående sikkerhetssjekk av maskinene.

Ifølge Sky News ble nesten 6000 avganger kansellert fordi det hydrauliske ledningsnettet måtte undersøkes.

- Pilotene trener på å mestre brann i motor

USA-baserte Delta Airlines har også måtte kansellere 275 flygninger, som en følge av generell inspeksjon av flyene.

Mer enn 400 mennesker har omkommet i MD80-ulykker i løpet av de siste fem årene. Til dags dato har 1023 mennesker omkommet i ulykker med denne flytypen.

- Det er ingen fellesnevner i de MD80-ulykkene jeg kjenner til. Det er overhodet ingen grunn til at denne flytypen skal være mer ulykkesutsatt enn andre flytyper. MD80 er heller ikke kjent som en ulykkesmaskin. Det vil jeg avvise på det sterkeste. MD80 er en meget solid og god maskin, sier Knut Backer.