DRAMATISK: Her er pilotens egne bilder fra den dramatiske redningsaksjonen fra «Viking Sky». Video: Hovedredningssentralen Sør-Norge Vis mer

«Viking Sky»

Pilotenes egne bilder fra den dramatiske redningsaksjonen

Kjempet mot naturkreftene natta gjennom for å bringe passasjerene trygt i land.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I 19 timer i strekk og i full storm bidro redningshelikoptrene til å evakuere 460 passasjerer fra «Viking Sky», etter at cruiseskipet sendte ut Mayday-melding lørdag ettermiddag.

Værforholdene, omfanget og varigheten gjorde oppdraget svært krevende. Lørdag mistet skipet motorkraft, og videobilder fra cruiseskipet viser kaotiske scener om bord.

Nå slipper Hovedredningssentralen Sør-Norge redningspilotenes egne bilder fra den dramatiske redningsaksjonen. I videoen øverst i saken kan du se hvordan pilotene tar seg ned til skipet og henter opp passasjerene.

- Helt på kanten av hva man kan håndtere

Pilotene fra Ørlandet ankom stedet omkring klokka 22 lørdag kveld. Da hadde mørket lagt seg som et teppe rundt cruiseskipet.

- Man nærmer seg grenseland for hva som er mulig å håndtere som pilot, særlig når det kommer til bevegelse i mørket. Det er ingen horisont å navigere ut ifra på grunn av manglende lys, forteller avdelingsleder for 330 Skvadronen på Ørland, Asbjørn Singstad, når Dagbladet tar kontakt søndag ettermiddag.

Helikoptrene sto nærmest i kø for å hente passasjerer og ta dem med inn på trygg grunn. Bølgene og skipets bevegelser gjorde det ekstra krevende å hente folk opp fra dekket på en forsvarlig måte.

Til sammen ble hele 479 passasjerer evakuert, før arbeidet stanset søndag morgen, da to slepebåter satt i gang med å eskortere skipet inn mot havna i Molde.

Hyller mannskapenes innsats

Både passasjerer og publikum hyller innsatsen til redningsmannskapene og mannskapet om bord. Matthew Flynn og David Hernandez var om bord på «Viking Sky» i om lag 16 timer, før de ble fraktet trygt inn til land av pilotene.

De roser mannskapene opp i skyene for hvordan de håndterte den kaotiske situasjonen.

- Mannskapet har opptrådt helt fantastisk. De fortjener en pris, eller en ferie, sier de i kor til Dagbladet.

Styreleder i rederiet Viking Ocean Cruises, Torstein Hagen, var også svært fornøyd med den samlede innsatsen etter å ha møtt de evakuerte passasjerene søndag formiddag.

- Det gjør meg litt stolt av å være norsk også. At når det galt skal være, så stables det på beina et team som gjør en fremragende jobb under så vanskelige forhold, sa han under pressekonferansen på Alexandra Hotel.

«VIKING SKY»: Styreleder i Viking Cruises, Torstein Hagen, beskriver hvordan det siste døgnet har vært for ham. Han har også møtt noen av de evakuerte. Reporter: Marie Røssland. Video: Nicolai Delebekk / Dagbladet TV Vis mer

Traumatiserte passasjerer

I tillegg til helikoptermannskapene har om lag 100 frivillige fra Røde Kors jobbet i hele natt for å sørge for førstehjelp og psykososial støtte til de evakuerte som har behov for det.

I en pressemelding søndag morgen opplyser de om at flere av passasjerene som har kommet i land er forslått, har kutt eller bruddskader.

- Mange er også traumatisert av det de har opplevd, og trenger å bli ivaretatt når de kommer til land, sier aksjonsleder Trond Inge Larsgård.

Litt før klokka 16.30 la cruiseskipet endelig til kai i Molde etter det dramatiske døgnet. I en oppdatering klokka 19 søndag kveld kan Helse Møre og Romsdal fortelle at totalt 27 personer har blitt behandlet ved Molde og Kristiansund sykehus. For en av pasientene er tilstanden alvorlig, de resterende er stabile.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer