Pilotens arbeidstid skal granskes

Stord (NTB): Pilotens arbeidstid før ulykken ved Stord lufthavn som krevde ni menneskeliv natt til mandag vil bli undersøkt av politiet og av Havarikommisjonen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Leder av Havarikommisjonen for sivil luftfart, Arne Ø. Wik, sier til NTB at kommisjonen vil undersøke pilotens arbeidstid før ulykken, hans sertifikater og også påstanden om at flyet var tjuvlånt.

- Dette siste ligger litt på grensen av kommisjonens arbeidsfelt, sier havarikommisjonslederen.

Det er på det rene at piloten hadde arbeidet i 11 timer og gjennomført to turer søndag mellom Ålborg og Stord med danske gjestearbeidere til Aker Stord før den tragiske ulykkesturen.

Lensmann Reidar Færestrand på Stord sier til NTB at politiet også vil undersøke pilotens arbeidstid i forkant av ulykken. Men i første omgang vil politiet prioritere avhør av vitner og tekniske undersøkelser på ulykkesstedet.

Alt åpent

Wik sier at det ennå er for tidlig å ha noen mening om årsaken til flyulykken.

- Vi arbeider ikke ut fra noen bestemt teori, men holder alle muligheter åpne, sier han.

Havarikommisjonen har i dag gjort oppmålinger på stedet der flyet styrtet i skogen om lag 200 meter fra rullebanen på Stord lufthavn.

Det som hadde vært kabinen på flyet lå forbrent og forvridd i skogen. Wik regner med at flyet eksploderte da det traff bakken og at brannen oppsto som en følge av det.

Ingen holdepunkter

Vrakdelene ligger konsentrert på et lite område der flyet traff bakken. Det har vært søkt med hunder i et større område, men det er ikke funnet vrakdeler andre steder.

To eksperter på flytypen Cessna skal komme til Stord for å assistere kommisjonen. En av disse ekspertene er norsk, den andre er amerikansk.
Lydbåndopptak i tårnet på Stord lufthavn om kommunikasjonen mellom piloten og tårnet viser at alt var normalt under innflygningen helt til flyet plutselig styrtet. Lydbåndet gir derfor ingen holdepunkter i arbeidet med å finne ulykkesårsaken.