Laserkrangel

Piloter fikk øyeskader da de skulle lande - anklager Kina for lasersabotasje

USA har sendt brev til Kina.

LASER: Piloter på et C-130-fly skal ha blitt lyst på med laser. Amerikanerne mener det er kineserne som står bak, og forteller at det har vært flere tilfeller de siste ukene. Foto: NTB scanpix
LASER: Piloter på et C-130-fly skal ha blitt lyst på med laser. Amerikanerne mener det er kineserne som står bak, og forteller at det har vært flere tilfeller de siste ukene. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Amerikanske myndigheter har sendt det de kaller et «diplomatisk brev» til kinesiske myndigheter.

Årsaken er at flere piloter stasjonert på den amerikanske basen i det afrikanske landet Djibouti skal ha fått øyeskader som følge av laserlys.

Ifølge amerikanske myndigheter er det kineserne som står bak, skriver nyhetsbyrået AFP.

Pentagon opplyste på en pressekonferanse torsdag at det har vært flere laser-hendelser de siste ukene. Det ser de på som alvorlig, og har derfor sendt et brev til kinesiske myndigheter der de ber dem om å stoppe med laser-aktiviteten.

- Det er veldig alvorlige hendelser. Denne aktiviteten utgjør en stor trussel for våre flygere, sa Dana White, talsperson for Pentagon, torsdag.

Øyeskader

Ifølge Wall Street Journals kilder skal det være snakk om til sammen fire hendelser eller mer.

I ett av tilfellene fikk to piloter på flytypen C-130, også kjent som transportflyet Hercules, mindre øyeskader da de var på vei til å lande på den amerikanske basen. Det bekreftet White på pressekonferansen torsdag. Hun kunne imidlertid ikke komme med detaljer om skadene, men pilotene sier til CNN at selv om de fikk mindre skader, kunne de potensielt sett få store skader.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer