Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Laserkrangel

Piloter fikk øyeskader da de skulle lande - anklager Kina for lasersabotasje

USA har sendt brev til Kina.

LASER: Piloter på et C-130-fly skal ha blitt lyst på med laser. Amerikanerne mener det er kineserne som står bak, og forteller at det har vært flere tilfeller de siste ukene. Foto: NTB scanpix
LASER: Piloter på et C-130-fly skal ha blitt lyst på med laser. Amerikanerne mener det er kineserne som står bak, og forteller at det har vært flere tilfeller de siste ukene. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Amerikanske myndigheter har sendt det de kaller et «diplomatisk brev» til kinesiske myndigheter.

Årsaken er at flere piloter stasjonert på den amerikanske basen i det afrikanske landet Djibouti skal ha fått øyeskader som følge av laserlys.

Ifølge amerikanske myndigheter er det kineserne som står bak, skriver nyhetsbyrået AFP.

Pentagon opplyste på en pressekonferanse torsdag at det har vært flere laser-hendelser de siste ukene. Det ser de på som alvorlig, og har derfor sendt et brev til kinesiske myndigheter der de ber dem om å stoppe med laser-aktiviteten.

- Det er veldig alvorlige hendelser. Denne aktiviteten utgjør en stor trussel for våre flygere, sa Dana White, talsperson for Pentagon, torsdag.

LASERVÅPEN: Marinen i USA har de siste årene testet ut fiberlaser til våpenbruk. Her er et innblikk i laservåpenets funksjon. Video: CNN Vis mer

Øyeskader

Ifølge Wall Street Journals kilder skal det være snakk om til sammen fire hendelser eller mer.

I ett av tilfellene fikk to piloter på flytypen C-130, også kjent som transportflyet Hercules, mindre øyeskader da de var på vei til å lande på den amerikanske basen. Det bekreftet White på pressekonferansen torsdag. Hun kunne imidlertid ikke komme med detaljer om skadene, men pilotene sier til CNN at selv om de fikk mindre skader, kunne de potensielt sett få store skader.

Kinas marinebase ble åpnet i fjor og ligger få mil unna den amerikanske basen, skriver AFP.

CNN har fått tilgang til brevet amerikanerne har sendt til Kina. Der står det blant annet «det har blitt rapportert om at laseren kommer fra den kinesiske basen som ligger i nærheten».

I samme brev ber de Kina om å etterforske saken i egne rekker.

Advarte forrige måned

Forrige måned advarte det amerikanske Luftfartstilsynet om laserbruk i nærheten av den amerikanske ambassaden i Djibouti. I et notat langt ut på tilsynets hjemmesider, advarer de mot at laseraktiviteten at det kan få «katastrofale følger» for piloter, skriver Wall Street Journal.

Den amerikanske basen i Djibouti er oppholdsstedet til USAs militære som utfører operasjoner i Øst-Afrika og i Jemen. Om lag 4000 er stasjonert ved basen.

En kilde i det amerikanske forsvarsdepartementet sier til CNN at de også tror det er kineserne på bakgrunn av liknende hendelser i Sør-Kinahavet. Ifølge kilden har amerikanske piloter i det området blitt utsatt for laserstråler, som de mener kommer fra kinesiske baser.

Verken den kinesiske ambassaden i Washington eller Kinas forsvarsdepartement har kommentert saken overfor Wall Street Journal.

Ulovlig i Norge

Også her i Norge har det vært laser-hendelser som har satt piloter i fare. I fjor skrev NTB om en 13-åring som blendet flere piloter med laserpenn da de skulle lande på Trondheim lufthavn Værnes.

I Norge har det siden 2015 vært ulovlig å inneha eller bruke kraftige laserpekere i uten tillatelse fra Statens strålevern, blant annet på grunn av piloter var blitt blendet.

I Tyskland i fjor ble en mann siktet for drapsforsøk etter å ha brukt laserpenn mot et helikopter. Pilotene ble så blendet at de måtte tas ut av tjeneste for en periode. Og for to år siden ble en pilot syk av å bli lyst på med laser, så flyet som skulle fra London til New York måtte snu.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media