Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Piloter krasjet før avgang - fløy videre uten å varsle

Rullebanen måtte stenges i 20 minutter for å rydde opp.

KRASJET I LYS: Et fly fra selskapet LAN krasjet i flere lys på rullebanen under avgang fra Auckland på New Zealand. Illustrasjonsfoto: REUTERS/Ivan Alvarado
KRASJET I LYS: Et fly fra selskapet LAN krasjet i flere lys på rullebanen under avgang fra Auckland på New Zealand. Illustrasjonsfoto: REUTERS/Ivan Alvarado Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Da et fly fra selskapet LAN krasjet i sju lys på rullebanen i Auckland valgte pilotene å fly videre uten å varsle flygelederne, skriver Sydney Morning Herald.

Hendelsen fant sted i mai 2013. Snart tre år seinere kommer rapporten fra The Transport Accident Investigation Commission (TAIC).

- Lå feil på rullebanen Rapporten slår fast at pilotene holdt på å utføre de siste sjekkene før avgang da kapteinen «mistet oppfatningen av nøyaktig hvor flymaskinen hans befant seg» i forhold til midten av rullebanen.

Da pilotene ga gass for å ta av innså kapteinen at flyet av typen Airbus 340 ikke var riktig plassert. Det kapteinen trodde var lysene som markerte midten var i virkeligheten lysene på høyre side av rullebanen. 

- Han styrte flyet tilbake til midtlinjen og fortsatte take-off-en. Pilotene varslet ikke flygelederne på det daværende tidspunktet, slår TAIC fast. 

Det var 196 passasjerer om bord i tillegg til åtte kabinansatte og de to pilotene. 

Måtte stenge rullebanen Kollisjonen førte til at flere lys på bakken gikk i stykker, og rullebanen var stengt i 20 minutter mens man fikk ryddet området. 

Etter at flyet landet i Sydney ble det under en rutinesjekk oppdaget at to hjul var ødelagt og måtte byttes, ifølge New Zealand Herald

Komiteen slår fast at hendelsen er en vekker om at piloter bør melde fra umiddelbart om gjenstander på rullebanen.

Tydeligere merking De slår også fast at skilt som sto parallelt med rullebanen forårsaket en potensiell optisk illusjon og at pilotene ikke hadde mye tid til å oppdage feilen. 

Flyselskapet LAN har beklaget hendelsen. 

Det har blitt malt opp tydeligere merking på flyplassen i Auckland, slik at det skal være vanskeligere for pilotene å ta feil når flyene takser ut på rullebanen. 

Hele Norges coronakart