Piloter krasjet før avgang - fløy videre uten å varsle

Rullebanen måtte stenges i 20 minutter for å rydde opp.

KRASJET I LYS: Et fly fra selskapet LAN krasjet i flere lys på rullebanen under avgang fra Auckland på New Zealand. Illustrasjonsfoto: REUTERS/Ivan Alvarado
KRASJET I LYS: Et fly fra selskapet LAN krasjet i flere lys på rullebanen under avgang fra Auckland på New Zealand. Illustrasjonsfoto: REUTERS/Ivan Alvarado Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Da et fly fra selskapet LAN krasjet i sju lys på rullebanen i Auckland valgte pilotene å fly videre uten å varsle flygelederne, skriver Sydney Morning Herald.

Hendelsen fant sted i mai 2013. Snart tre år seinere kommer rapporten fra The Transport Accident Investigation Commission (TAIC).

- Lå feil på rullebanen Rapporten slår fast at pilotene holdt på å utføre de siste sjekkene før avgang da kapteinen «mistet oppfatningen av nøyaktig hvor flymaskinen hans befant seg» i forhold til midten av rullebanen.

Da pilotene ga gass for å ta av innså kapteinen at flyet av typen Airbus 340 ikke var riktig plassert. Det kapteinen trodde var lysene som markerte midten var i virkeligheten lysene på høyre side av rullebanen. 

- Han styrte flyet tilbake til midtlinjen og fortsatte take-off-en. Pilotene varslet ikke flygelederne på det daværende tidspunktet, slår TAIC fast. 

Det var 196 passasjerer om bord i tillegg til åtte kabinansatte og de to pilotene. 

Måtte stenge rullebanen Kollisjonen førte til at flere lys på bakken gikk i stykker, og rullebanen var stengt i 20 minutter mens man fikk ryddet området. 

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer