Piloter mener Boeing ikke informerte godt nok før styrten i Indonesia

Piloter som flyr 737 MAX i USA hevder produsenten Boeing ikke informerte piloten i Lion Air-flyet som styrtet, godt nok om detaljer i det nye kontrollsystemet.

FLYSTYRT: En redningsarbeider ser på vrakrestene som ble funnet etter at et Lion Air-fly styrtet utenfor øya Java 29. oktober. Foto: AP / NTB scanpix
FLYSTYRT: En redningsarbeider ser på vrakrestene som ble funnet etter at et Lion Air-fly styrtet utenfor øya Java 29. oktober. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Systemet det er snakk om, kalt anti-stall-system, er et automatisert manøvreringssystem som er laget for å hjelpe piloten med å unngå å heve nesen på flyet for høyt under avgang slik at flyet steiler. Systemet skal bidra til at nesen på flyet blir presset ned når det tar av.

Piloter som flyr i USA hevder de ikke har blitt trent opp i de nye detaljene i systemene, som skal være annerledes enn på tidligere modeller av Boeing 737. Denne detaljen skal være sentral i etterforskningen av flystyrten hvor 189 personer mistet livet 29. oktober, ifølge nyhetsbyrået AP.

- Forbannet

Boeing skal ha lagt til nye detaljer i sikkerhetsinstruksene til flytypen, som handler om hva pilotene skal gjøre for å hindre en eventuell krasj dersom det skjer en feil i systemet. Det kommer ikke fram om detaljene ble lagt til etter flystyrten i Indonesia.

- Det var ikke noe vi lærte om under noen av våre treninger. Det sto ikke i våre bøker. Pilotene våre har det ikke, sier 737-piloten og talspersonen Dannis Tajer i fagforeningen til pilotene i American Airlines.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer