Piloter på millionlønn truer VM

PARIS (Dagbladet): Franske flygere med topplønn på 1,7 millioner truer fotballfesten etter at de har gått til streik mot planlagte lønnsreduksjoner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Drillos vil bli fløyet rundt som planlagt i Frankrike under fotball-VM, men andre passasjerer må trolig ta bil eller tog. Den beinharde flygerstreiken som lammer Air France, kan vare helt fram til VM. 100 000 passasjerer må hver dag finne andre reisemåter. I går og i dag har Air France innstilt 90 prosent av all trafikk fordi flygerne holder seg hjemme. De nekter å gå med på en lønnsinnsparing på 625 millioner kroner, og godtar ikke aksjer i selskapet som kompensasjon.

En nybegynnerpilot hos Air France tjener litt over 400 000 kroner i året. På slutten av karrieren er lønna noe under 1700 000 i året. Ledelsen i Air France hevder at dette i gjennomsnitt er 40 prosent mer enn tyske og britiske piloter. Air France vil spare inn for å kunne kjøpe nye fly.

Forhandlingene er helt fastlåste, og pilotene har varslet streik i flere uker til. Det vil gå utover fotballtilhengere og journalister. Air France har varslet at de vil sørge for all transport av lagene.