«BRUK OG KAST»: - Bjørn Kjos har sagt i mange år at han ikke vil forholde seg til fagforeninger, sier leder for pilotforeningen i Norwegian, Halvor Vatnar (t.v.). Han mener dette er grunnen til «horrible arbeidstilstander» og «bruk og kast» i Norwegian. Her er de to etter streiken i mars. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
«BRUK OG KAST»: - Bjørn Kjos har sagt i mange år at han ikke vil forholde seg til fagforeninger, sier leder for pilotforeningen i Norwegian, Halvor Vatnar (t.v.). Han mener dette er grunnen til «horrible arbeidstilstander» og «bruk og kast» i Norwegian. Her er de to etter streiken i mars. Foto: Heiko Junge / NTB scanpixVis mer

Piloter sa opp sikre jobber - nå setter Norwegian dem på gata

Har endt opp med å skylde Norwegian 200 000 kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

24 Norwegian-piloter ansatt i bemanningsbyrået ARPI Aviation har fått beskjed om at de fra august/september står uten kontrakt. Grunnen er at Norwegian ikke har arbeid til dem.

Dermed står de på bar bakke, etter at de i fjor høst ble forespeilet lyse utsikter som piloter i Norwegian.

Barn å forsørge I en epost forteller de at de forlot sikre faste jobber men at de nå har fått vite at den første seksmåneders-kontrakten ikke vil bli forlenget.

I april neste år skal de derimot ha blitt forespeilet jobb hos Norwegians foretrukne bemanningsbyrå OSM Aviation.

Uten jobb vet ikke ARPI-pilotene hvordan de skal betjene gjeld på drøyt 200 000 kroner til Norwegian - gjeld som de pådro seg for å få nødvendig opplæring (såkalt type-rating) til å fly Norwegians Boeing 737-fly.

Flere av dem har også barn å forsørge.

I en epost sendt til ARPI og Norwegian tidligere denne uka spør de fortvilte pilotene hva i all verden de skal gjøre nå.

- Veldig leit - Det er et sjokk for både oss og pilotene. Det er kjempesynd og veldig leit, sier juridisk rådgiver Vaar Havnelid i ARPI Aviation til Dagbladet.

- De er ansatt i ARPI i Norge frem til aug/sept, så etter denne datoen er de ikke lenger våre ansatte dessverre, opplyser hun.

Slik kommenterer hun hva som vil skje med pilotenes gjeld til Norwegian før de, eventuelt, begynner hos bemanningsbyrået OSM i april neste år:
- Det vi har fått vite fra Norwegian er at gjelden deres vil bli frosset frem til de begynner hos OSM i april. Vi vet ikke noe mer ut over dette, sier hun.

Skal betales - uansett Gjelda tilbakebetales ved månedlige lønnstrekk på 2000 euro i måneden. Dermed skal mange av pilotene bare ha hatt 1500 euro igjen å leve av, etter skatt og det månedlige lønnstrekket.

Kontraktene med ARPI Aviation slår fast at gjelda skal tilbakebetales også hvis arbeidsforholdet tar slutt før den er oppgjort - uavhengig av årsaken.

23 av pilotene er utenlandske, de fleste briter. Flere av dem har gjeld fra tidligere flygerutdanning som tilsvarer en halv million kroner.

- Helt uakseptabelt - Det er et forferdelig rot, og helt uakseptabelt, sier lederen i fagforeningen Norwegian Pilots Union (NPU), Halvor Vatnar, om det de 24 ARPI-pilotene nå opplever.

FORGJELDET: 24 Norwegian-piloter ansatt i et bemanningsbyrå har endt opp med gjeld til selskapet på over 200 000 kroner, etter å ha fått nødvendig opplæring i å bruke flytypen på bildet, Boeing 737. Nå har de fått vite at de ikke får fornyet kontraktene. Foto: EPA/Johan Nilsson
FORGJELDET: 24 Norwegian-piloter ansatt i et bemanningsbyrå har endt opp med gjeld til selskapet på over 200 000 kroner, etter å ha fått nødvendig opplæring i å bruke flytypen på bildet, Boeing 737. Nå har de fått vite at de ikke får fornyet kontraktene. Foto: EPA/Johan Nilsson Vis mer

NPU-lederen mener det som nå skjer er et utslag av Bjørn Kjos' og Norwegians anspente forhold til fagforeningene i luftfarten.

- Bjørn Kjos har sagt i mange år at han ikke vil forholde seg til fagforeninger, og at han vil ha full styringsrett, sier Vatnar.

De Norwegian-ansattes fagforeninger er kritisk til bruken av bemanningsbyråer, fordi de mener Norwegian er den reelle arbeidsgiveren.

- Bruk og kast Samtidig med sjokkmeldinga til ARPI-pilotene har en rekke Norwegian-piloter i Spania og Storbritannia fått et dramatisk brev fra OSM Aviation, som har overtatt for blant annet ARPI som bemanningsbyrå for Norwegian.

I brevet, som ABC Nyheter omtalte tirsdag, får de valget mellom å slutte i jobben, eller ta ferie uten lønn mellom september i år og mars neste år. Grunnen er mindre behov for piloter i vintermånedene.

Halvor Vatnar sier dette om det de utenlandske Norwegian-pilotene nå opplever:
- Når man ikke samarbeider med fagforeninger som har noe reelt å si, blir det horrible arbeidstilstander. Det er bruk og kast, sier Vatnar til Dagbladet.

Fram og tilbake For de 24 ARPI-pilotene som snart er uten kontrakt begynte samarbeidet med Norwegian i september/oktober ifjor. De var da til intervjuer på Fornebu, med både Norwegian og ARPI til stede.

Etter et kurs i Spania og mye fram og tilbake om hvor de skulle være stasjonert - London, Oslo, København - endte de opp i Oslo. Men allerede i august/september er det altså slutt.

«Vi forstår at dette har skapt frustrasjon blant de berørte pilotene. Vi har en intern prosess på gang og vil gjøre det vi kan for å unngå at det blir permitteringer», skriver kommunikasjonsrådgiver Astrid Gaustad Mannion i Norwegian etter at Dagbladet har stilt flyselskapet en rekke spørsmål om saken.

Skiftet mening At pilotene i begynnelsen fikk stadig nye meldinger om hvor de skulle være stasjonert - London, Oslo, København - skyldes i følge Vaar Havnelid i ARPI at Norwegian skiftet mening underveis.

- Først ble pilotene ansatt i vårt engelske selskap, halvparten på toårskontrakt fordi de hadde fått forespeilet to års jobb fra Norwegian. Så ble de overført til en seksmåneders kontrakt i Norge, og kontrakten i England ble terminert, forteller Havnelid.

Hun forklarer at dette var på anmodning fra Norwegian.

Havnelid sier at ARPI har fått forlenget samarbeidet med Norwegian fram til årsskiftet, selv om Norwegian har annonsert at selskapets foretrukne bemanningsbyrå heretter er OSM Aviation. Hun sier også at ARPI vil bistå pilotene med å finne jobb i andre selskaper.