Pin-up for soldater

Denne uka settes over hundre yppige pappdamer i legemsstørrelse ut i 42 militærforlegninger i Norge. Statens Kantiners hilsen til sultne norske soldater er allerede innklaget til likestillingsombudet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Klagen kommer fra regimentprest Arvid I. Seines på Sessvollmoen i Akershus. Så langt har den svært så lite korrekte uniformerte pappdamen ført til skuldertrekninger, spøk og nærmest likgyldighet blant soldatene. Det hjelper ikke at hun reklamerer for pizza og burgere. Kaptein Seines mener det er alvorligere enn som så.

- Jeg har vært prest i forsvaret i åtte år, og har hørt mange historier om trakassering av jentene, som de selv har fortalt meg. Statens Kantiners pappdame gir uttrykk for en holdning jeg mener forsvaret ønsker å få bort, sier han.

Menneskesyn

- Forsvaret ønsker å rekruttere kvinner, men antallet jenter er synkende. Jeg tror ikke jentene i uniform orker den belastningen det er å reagere på slike ting som Statens Kantiner nå har funnet på. De vil være en av gutta. Derfor er det viktig at jeg sier fra. Så får de som ønsker det si at det er typisk at en prest reagerer, sier Seines.

Han legger vekt på at forsvaret aktivt ønsker å bekjempe holdninger som blant annet har ført til at jenter kan finne brukte kondomer i sengene sine.

- Det handler først og fremst om menneskesyn. Jeg må virkelig gratulere Statens Kantiner med at de plasserte ut de første pappfigurene dagen etter kvinnedagen, sier Arvid I. Seines.

Vertinne

Hovedtillitsvalgt for Trenregimentet på Sessvollmoen, Erik Fostervoll(23), ser på pappfiguren som en uskyldig spøk.

Samtidig har det vært litt diskusjon om virkningen av en slik figur i kantina.

- Det er viktig for miljøet at det finnes jenter her. Vi har defor hatt noen diskusjoner om figuren. Flertallet synes det er kult og dumt. Det er en slags militær humor. Men dette skal jo være et sted for jenter også, sier Fostervoll.

I Statens Kantiners markedsavdeling er divisjonsdirektør John-Ole Soløy forundret over at Stg.Pepperoni, som pappdamen heter, kan virke støtende.

- Pizza og burger er mat for soldater og figuren vår har et vertinnepreg. Det er konseptet. Vi passet på at det ikke var for støtende. Hun skal bare vekke oppmerksomhet, sier Soløy som forklarer at pappdamen er malt på Kunstakademiet og orginialen er et oljemaleri.

Likestillingombudet Anne Lise Ryel var ikke tilgjengelig for å kommentere åndsverket fra statsminister Bondeviks smørbrødlevrandør i går.

UENIG</B>: Regimentsprest Arvid I. Seines (i midten) og hovedtillitsvalgt Erik Fostervoll er uenige om hvor farlig pappsersjanten er. Statens kantiner fremmer ikke et kvinnesyn Forsvaret skal stå for, mener Seines.