Slik blir corona-hverdagen:

- Pinadø ikke slutt

Selv om landet nå er gjenåpnet, er det imidlertid en rekke usikkerhetsmomenter for tida framover. Råd og regler, reiser, vaksinedoser og mulige nye mutasjoner - dette kan bli coronahverdagen i høst og vinter.

NY BØLGE? Det var glissent i Oslos gater i november i fjor, i starten på smittebølge nummer to. Også denne vinteren kan by på økt smitte, og regjeringen har derfor besluttet å tilby en ny vaksinedose til de eldre, som er mest utsatt for alvorlig sykdom. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
NY BØLGE? Det var glissent i Oslos gater i november i fjor, i starten på smittebølge nummer to. Også denne vinteren kan by på økt smitte, og regjeringen har derfor besluttet å tilby en ny vaksinedose til de eldre, som er mest utsatt for alvorlig sykdom. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Fullvaksinerte: 71.39% Første dose: 79.00%

- Så langt er det fortsatt en nedgang i antall smittede. I hvert fall i forhold til antallet som tester seg. Mitt inntrykk er at det går bra. Det er for tidlig å trekke en endelig konklusjon, men alt tyder på at det var riktig tidspunkt å gjøre det på, sier helseminister Bent Høie til Dagbladet rundt halvannen uke etter at landet gjenåpnet.

Men pandemien har vist seg å være uforutsigbar, konstaterer FHI.

- Vi antar at epidemien de nærmeste ukene vil bli noe mindre og føre til færre nye innleggelser. Det er usikkerhet om utviklingen gjennom resten av høsten og vinteren, skriver FHI i sin ukerapport.

Kommune-Norge må derfor fortsette vaksineringen med full styrke, og også være forberedt på en mulig smitteøkning både av corona og andre luftveisvirus.

- Vi går litt på tå hev ennå. Jeg tror at budskapet om gjenåpning har slått inn så sterkt at folk flest tror at pandemien er over. Men det er pinadø ikke slutt, og det har Høie også understreket. Dette gjelder særlig for de uvaksinerte og de med nedsatt immunforsvar, som ikke har noe godt av at det sirkulerer mye virus i samfunnet, sier professor Steinar Westin ved NTNU.

FHI trekker fram fem viktige faktorer for risikoen framover: Befolkningens beskyttelse mot smitte og alvorlig sykdom, sesongeffekt, nye virusvarianter, befolkningens atferd, og andre virusinfeksjoner.

Oslo 20200922. Områdedirektør i Folkehelseinstituttet Geir Bukholm under presseseminaret om vaksinearbeid knyttet til utvikling av covid-19-vaksine.Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
Oslo 20200922. Områdedirektør i Folkehelseinstituttet Geir Bukholm under presseseminaret om vaksinearbeid knyttet til utvikling av covid-19-vaksine.Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer

Frykten for en ny smittebølge kommende vinter, og mulig redusert effekt av vaksinene, gjør at regjeringen har besluttet å tilby personer over 65 år en såkalt oppfriskningsdose - altså en tredje dose med coronavaksine.

- Særlig med tanke på at vi kan få en oppblussing av epidemien gjennom vinteren og høyere smittetrykk i samfunnet, sier FHIs smitteverndirektør og vaksinesjef Geir Bukholm til Dagbladet.

IKKE OVER: Helse- og omsorgsminister Bent Høie forteller at pandeminen ikke er over. Nå får personer over 65 år en dose tre av coronavaksine. Video: NTB. Vis mer

Sesongvaksine

Men hva med personer under 65 år? Og må alle belage seg på å ta en årlig vaksine mot corona? Bukholm sier det er mange teorier her, og at dette avhenger av hvor lang beskyttelse man har etter to vaksinedoser.

- Mye tyder vel på at man på etter annet vis trenger en oppfriskning etter to doser. Når det er riktig å gjøre det for dem som er under 65 år må vi komme tilbake til, sier Bukholm.

NY RUNDE? Det er fortsatt usikkert om det blir nye runder med massevaksinering av de aller fleste. Foto: Torstein Bøe / NTB
NY RUNDE? Det er fortsatt usikkert om det blir nye runder med massevaksinering av de aller fleste. Foto: Torstein Bøe / NTB Vis mer

Professor og immunolog Anne Spurkland ved Universitetet i Oslo sier til Dagbladet at hun ikke tror det er sikkert at det vil bli nødvendig med noen sesongvaksine for folk flest.

- I tilfellet tror jeg det vil bli aktuelt for de eldre, sier hun.

Sesongvaksine lages blant annet for influensaviruset, som fra år til år muterer så mye at det er behov for en ny dose for å være beskyttet.

- Det er ikke sikkert at coronaviruset klarer å forandre seg så mye fra år til år, så jeg klarer ikke å se at det vil være samme behovet som med influensaviruset, sier hun.

Spurkland trekker også fram at vi allerede har fire andre coronavirus sirkulerende, og som gir forkjølelse hos folk flest. Hun tror det er i denne kategorien covid-19 etter hvert vil havne.

- Derfor vil en vaksine trolig være for de mest sårbare.

Kombinasjonsvaksine

Det forskes også på muligheten for en kombinasjonsvaksine, hvor man vaksineres mot coronaviruset og influensaviruset og eventuelt også RS-viruset i ett, sier Spurkland.

Sistnevnte er en forkortelse for respiratorisk syncytial-virus, og er et virus som gir luftveisinfeksjon hos barn og voksne, og som for noen, særlig de yngste, fører til alvorlig luftveissykdom med behov for sykehusinnleggelse. Det finnes ingen vaksine mot dette viruset i dag, men flere er under utprøving.

USIKKERT: Immunolog Anne Spurkland er ikke sikker på om det vil bli nødvendig med en årlig vaksine mot coronaviruset. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
USIKKERT: Immunolog Anne Spurkland er ikke sikker på om det vil bli nødvendig med en årlig vaksine mot coronaviruset. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Så først må man jo lage ferdig RS-virus-vaksinen. Det skjer nok ikke helt med en gang tror jeg. Men en kombinasjonsvaksine mot covid og influensa, det kan nok komme fortere enn som så.

Heller ikke helseministeren er overbevist om at en sesongvaksine blir aktuelt for hvermannsen.

- Det vet vi ikke nok om ennå, men noen fagfolk mener at nettopp det at man vaksinerer med en tredje oppfriskningsdose etter seks måneder kan gjøre at effekten blir så langvarig at det blir mindre behov for eksempel å gjennomføre årlig vaksinering, sier Høie.

65+ FÅR: Tirsdag besluttet regjeringen å tilby en tredje vaksinedose, en såkalt oppfriskningsdose, til personer over 65 år. Usikkerhet rundt effekten av vaksinen i denne aldersgruppen, samt bekymring rundt økt smitte i løpet av vinteren, var avgjørende. Foto: Heiko Junge / NTB
65+ FÅR: Tirsdag besluttet regjeringen å tilby en tredje vaksinedose, en såkalt oppfriskningsdose, til personer over 65 år. Usikkerhet rundt effekten av vaksinen i denne aldersgruppen, samt bekymring rundt økt smitte i løpet av vinteren, var avgjørende. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer

Dette må du passe på

Selv om de fleste smittevernreglene nå er historie, er det likevel noen tiltak myndighetene anbefaler at skal leve i beste velgående. Som for eksempel de grunnleggende rådene for god hånd- og hostehygiene. I tillegg skal man holde seg hjemme ved nyoppståtte luftveissymptomer. Ved symptomer bør man også teste seg, uavhengig av om man er vaksinert eller ikke. Ungdom og voksne bør også avlegge en negativ test før de venter tilbake til for eksempel jobb og skole.

Det er også fortsatt et krav om at personer som har testet positivt for coronaviruset skal holde seg isolert. Dette gjelder også for vaksinerte.

Da statsminister Erna Solberg kunngjorde gjenåpning av Norge, spurte Dagbladet henne om hva som skal til for at det skal bli nødvendig med endringer i de nasjonale smitteverntiltakene.

- Det krever et nytt smitteutbrudd med en mutert virusvariant som vaksinene ikke hjelper mot. I så tilfelle må vi hente oss inn med nasjonale regler. Derfor er det viktig å gjenta budskapet om at vi er ikke ferdig med pandemien før alle er det, svarte Solberg.

UVISST: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad svarer på hvordan han vurderer risiko for spredning av influensa og RS-virus utover vinteren. Video: Dagbladet TV Vis mer

Mutasjoner

Deltavarianten er nærmest enerådende globalt, og foreløpig er det ingen nyere varianter som har fått utbredt fotfeste i verden, ifølge FHI.

Konsekvensen av en ny variant med større evne til å spre seg avhenger av en rekke faktorer, som blant annet hvor stor smittsomhet viruset har og om viruset har evne til å omgå immuniteten oppnådd ved vaksinering.

- Det er veldig vanskelig å si noe konkret om hvordan coronaviruset vil utvikle seg i fortsettelsen. Variantene som dukker opp skyldes tilfeldige endringer i virusets arvestoff. Hvis variantene lykkes med å spre seg, skyldes det at de er bedre til å unngå antistoffene immunforsvaret har laget, og samtidig fortsatt har evnen til å spre seg fra person til person. Det kan være et ganske trangt handlingsrom for viruset. Om viruset har mer å gå på enn det vi allerede har sett, vet vi faktisk ikke ennå, sier immunolog Spurkland.

FHI vurderer at risikoen knyttet til nye varianter er liten med tanke på den utbredte befolkningsimmuniteten vi har i Norge.

INGEN NYKOMMER I SIKTE: Deltavarianten er fortsatt dominerende i verden, og det er foreløpig ikke oppdaget varianter som ser ut til å kunne overta, ifølge FHI. Her ved direktør Camilla Stoltenberg. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
INGEN NYKOMMER I SIKTE: Deltavarianten er fortsatt dominerende i verden, og det er foreløpig ikke oppdaget varianter som ser ut til å kunne overta, ifølge FHI. Her ved direktør Camilla Stoltenberg. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET Vis mer

Reiser og harryhandel

Selv om coronasituasjonen varierer fra land til land, ble det globale reiserådet avviklet fra 1. oktober, og det er igjen mulig å reise til alle verdenshjørner. Skulle det for eksempel friste med harryhandel, en storby-weekend, eller en tur til et eksotisk reisemål, er det dermed så å si fritt fram.

- For den enkelte, hva er det viktigste å tenke på om det skal bli aktuelt med en reise nå?

- Det ene er å laste ned denne reiseappen, det vil være veldig fornuftig. Og det andre vil være å sette seg inn i situasjonen dit man skal. Og det tredje er kanskje å være forberedt på at ting kan endre seg både dit man skal og her hjemme, sa justisminister Mæland til Dagbladet nylig.

- Sjekk utløpsdatoen på passet ditt. Det er en økning på nødpassutstedelser, skjøt statsminister Solberg inn.

- Ja, litt uavhengig av corona, så må man alltid ha et pass. De vanlige reglene gjelder i tillegg til disse ekstrareglene, medga Mæland.

- Et lite tilleggsmoment fra meg også: Sørg for at du er fullvaksinert før du reiser, la helseminister Bent Høie til.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer