Slik blir corona-hverdagen:

- Pinadø ikke slutt

Selv om landet nå er gjenåpnet, er det imidlertid en rekke usikkerhetsmomenter for tida framover. Råd og regler, reiser, vaksinedoser og mulige nye mutasjoner - dette kan bli coronahverdagen i høst og vinter.

NY BØLGE? Det var glissent i Oslos gater i november i fjor, i starten på smittebølge nummer to. Også denne vinteren kan by på økt smitte, og regjeringen har derfor besluttet å tilby en ny vaksinedose til de eldre, som er mest utsatt for alvorlig sykdom. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
NY BØLGE? Det var glissent i Oslos gater i november i fjor, i starten på smittebølge nummer to. Også denne vinteren kan by på økt smitte, og regjeringen har derfor besluttet å tilby en ny vaksinedose til de eldre, som er mest utsatt for alvorlig sykdom. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Så langt er det fortsatt en nedgang i antall smittede. I hvert fall i forhold til antallet som tester seg. Mitt inntrykk er at det går bra. Det er for tidlig å trekke en endelig konklusjon, men alt tyder på at det var riktig tidspunkt å gjøre det på, sier helseminister Bent Høie til Dagbladet rundt halvannen uke etter at landet gjenåpnet.

Men pandemien har vist seg å være uforutsigbar, konstaterer FHI.

- Vi antar at epidemien de nærmeste ukene vil bli noe mindre og føre til færre nye innleggelser. Det er usikkerhet om utviklingen gjennom resten av høsten og vinteren, skriver FHI i sin ukerapport.

Kommune-Norge må derfor fortsette vaksineringen med full styrke, og også være forberedt på en mulig smitteøkning både av corona og andre luftveisvirus.

- Vi går litt på tå hev ennå. Jeg tror at budskapet om gjenåpning har slått inn så sterkt at folk flest tror at pandemien er over. Men det er pinadø ikke slutt, og det har Høie også understreket. Dette gjelder særlig for de uvaksinerte og de med nedsatt immunforsvar, som ikke har noe godt av at det sirkulerer mye virus i samfunnet, sier professor Steinar Westin ved NTNU.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer