Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Pingler

Ketil Kjenseth (V) ber SV ta på seg boksehanskene og stå løpet ut i tøffe forhandlinger i stedet for å stikke av med halen mellom beina.

INGEN BOKSEHANSKER: Finanspolitisk talsperson Kari Elisabeth Kaski og partileder Audun Lysbakken er noen feiginger, ifølge Venstre og Ketil Kjenseth. Foto: Foto: Audun Braastad / NTB Scanpix
INGEN BOKSEHANSKER: Finanspolitisk talsperson Kari Elisabeth Kaski og partileder Audun Lysbakken er noen feiginger, ifølge Venstre og Ketil Kjenseth. Foto: Foto: Audun Braastad / NTB Scanpix Vis mer

Venstre ble sittende igjen uten SV da forhandlingene om oljeskatten ble gjort opp mellom regjeringspartiene, Fremskrittspartiet, Senterpartiet og Arbeiderpartiet.

Og nå har Venstre sett seg mektig lei på at SV ikke er med på tøffe forhandlinger, men i stedet trekker seg og skriver pressemeldinger. Det er nemlig ikke sånn man får gjennomslag for klima og miljø, sier Ketil Kjenseth (V), leder i klima- og miljøkomiteen på Stortinget.

- Jeg kjenner at jeg får litt adrenalin her. SV pingler unna og stikker nok en gang av med halen mellom beina. For oss som sitter igjen med arbeidshanskene, gjør det kjøttvekta mindre. Og den var ikke stor i utgangspunktet, sier en oppgitt Kjenseth, som mener dynamikken endret seg da SV forlot forhandlingsbordet.

SKUFFET: Ketil Kjenseth (V) savner at SV blir med i de tøffe forhandlingene i stedet for å trekke seg. Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix
SKUFFET: Ketil Kjenseth (V) savner at SV blir med i de tøffe forhandlingene i stedet for å trekke seg. Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix Vis mer

- Feiga ut

- SV overlater jobben til Venstre og KrF. Inne i rommet der ting avgjøres sitter det én person fra hvert parti, da er det et poeng at det er flest mulig miljøpartier til stede. Jeg synes det blir kortsiktig og lettvint av SV, sier Kjenseth.

Regjeringspartiene la fram sitt forslag til midlertidige endringer i oljeskatten, men visste at det ventet tøffe forhandlinger på Stortinget for å få flertall. Ønsket var å få et bredest mulig forlik for å gjøre det robust i årene framover.

Derfor var også SV invitert inn i forhandlingene sammen med Ap, Sp og Frp.

- Nå hadde SV en mulighet til å påvirke. De var invitert inn i rommet for å være med og påvirke og ta ansvar. Jeg er veldig skuffet over at de feiga ut nok en gang. Vi ser at de hopper mer og mer av og at de prioriterer partitaktikk og kortsiktige løsninger. Politikk er prioriteringer, da må man være med i forhandlingene der avgjørelsene tas, sier Kjenseth.

- Røff Venstre-uke

Det er en hoderystende og forundret Kari Elisabeth Kaski fra SV som hører Venstre og Kjenseths angrep.

- Dette er det verste jeg har sett av ansvarsfraskrivelse og spill, sier Kaski, som likevel har forståelse for at Venstre har et behov for å skylde på noen andre enn seg selv.

- Venstre har hatt en røff uke, der de både har tapt oljeskatten og iskanten. Jeg skjønner at de er redd for sin egen oppslutning, som befinner seg nede på 1-tallet, men her har de blitt totalt overkjørt av petropopulistene. De har demonstrert sin egen maktesløshet, sier Kaski.

SVs finanspolitiske talsperson minner Kjenseth på at det var bare en av dem som var til stede under forhandlingene om oljeskatten.

- Jeg satt der i tre uker og opplevde at Venstre ikke støttet SV i noen av våre forslag. Jeg brukte faktisk mer tid på å forsvare regjeringens forslag enn det Venstre gjorde. Jeg var regjeringens forsvarer i det rommet og opplevde liten ryggdekning fra regjeringspartiene. Det var jeg som satte meg ned med Arbeiderpartiet og jobbet sammen med dem for å trekke denne pakken i klimavennlig retning. Vi stilte flere klimakrav uten at Venstre støttet oss, sier Kaski.

Ber SV om ydmykhet

Kjenseth mener resultatene i klimapolitikken taler for seg selv.

- Norges utslipp har gått ned de siste fire årene. Vi har nå lavere utslipp enn i 1990. Vi kommer sannsynligvis under milepælen 50 millioner tonn i år. Det hadde ikke skjedd uten at Venstre hadde stått der i alle forhandlingene siden 2013. Det viser at det faktisk er mulig å få ned utslippene i forhandlinger – også med Fremskrittspartiet, sier Kjenseth, som mener SV bør være ydmyke når resultatene i SV-styrte Oslo og Trondheim lar vente på seg.

- Utslippene øker der SV styrer. Når de er så tøffe i kritikken og ikke er med i den nasjonale dugnaden, må de snart være tøffe overfor seg selv og sine egne lokalpolitikere. Hvorfor i all verden øker utslippene i Oslo? spør Kjenseth.

Kaski tror ikke noen Oslo-borgere mener at det rødgrønne byrådet ikke får til mye for miljøet.

- Norske utslipp går ned på grunn av bruk av biodrivstoff med palmeolje fra regnskog. Regjeringen har valgt en strategi hvor utslippene går ned fordi vi har puttet en orangutang på tanken, og økt klimagassutslippene globalt, sier Kaski.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!