Pingpong og politikk

Kan bordtennis gjøre like mye for forholdet mellom Kina og Hongkong, som det gjorde for Kina og USA?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Hongkong står foran en uke med markeringer i anledning 10-årsjubileet for den kinesiske overtakelsen av den tidligere britiske kronkolonien.

I dag kom Kinas president Hu Jintao for å være med på festen.

- Jeg er oppriktig glad for alt Hongkong har oppnådd i løpet av de ti årene siden det returnerte til moderlandet, og jeg har enda større tro på Hongkongs framtid, sa president Hu under en pressekonferanse, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Tok fram pingpong igjen

Men det er langt ifra sikkert at 10-årsjubileet blir den festen Hu håper på. Ifølge South China Morning Post er det ventet 60 000 demonstranter fyller gatene søndag 1.juli, som er den nøyaktige datoen for da Hongkongs siste guvernør Chris Patten firte ned det britiske flagget.

Problemer med luftforurensing, en ustabil økonomi, et utvidet velstandsgap mellom fattig og rik og motvilje mot at Beijing legger en for klam administrativ hånd over de snaue sju millioner innbyggerne på halvøya, gjør at Hu trolig kommer til å bli fulgt av demokratiaktivister og Falung Gong-demonstranter hvor enn han går.

Derfor var det kanskje på sin plass at president Hu tok fram pingpong-ferdighetene i dag. President Hu både sang og spilte bordtennis med studenter under første dag av hans tredagers besøk til Hongkong.

Forrige gang pingpong spilte en avgjørende politisk rolle i Kinas forhold til omverdenen, var da det amerikanske landslaget som deltok under VM i Nagoya i Japan ble invitert til Kina, og dermed banet veien for president Richard Nixons historiske besøk til den kommunistiske fiendestaten i 1972.

BORDTENNIS OG SANG:  President Hu Jintao innledet sitt tredagers besøk med å spille bordtennis og synge med studenter i Hongkong. Det holder neppe til å dempe misnøyen og stagge kravet om demokrati. Foto: AP Photo
BORDTENNIS OG SANG: President Hu Jintao innledet sitt tredagers besøk med å spille bordtennis og synge med studenter i Hongkong. Det holder neppe til å dempe misnøyen og stagge kravet om demokrati. Foto: AP Photo Vis mer

En historisk begivenhet som ble behørig markert i 2001 ved at Kinas visestatsminister Li Lanqing og Henry Kissinger spilte bordtennis for å markere 30-årsdagen for det som er blitt kalt «pingpong-diplomatiet».

- Ikke vær en hånddukke!

Men slett ikke alle - med unntak av president Hu - synes at Deng Xiaopings slagord «Ett land, to systemer» er verdt å feire.

I anledning 10-årsdagen for at Hongkong ble tilbakeført til Kina, har Frank Ching i magasinet Foreign Policy skrevet et «personlig brev» til Donald Tsang, han som har den utakknemlige jobben med å administere Hongkong.

I brevet som er merket «Å bringe demokratiet til Hongkong uten å miste jobben din», skriver han:

- Ti år etter at britene ga kontrollen over Hongkong til fastlandet, er det ett spørsmål som fremdeles er ubesvart: Vil territoriet bli styrt av innbyggerne sine eller styrt fra Beijing?

- Du vet like godt som jeg at at den største utfordringen du står overfor er hvordan du skal takle kravet i Hongkong om fullt demokrati - når og hvordan Hongkong skal bli i stand til å velge sin framtid og sine ledere og hele parlamentet gjennom full og universell stemmerett.

- Undersøkelser viser at 60-70 prosent er for fullt demokrati, slik at de - i stedet for 800 medlemmer av en valgkomité - kan velge hvem som skal styre og de 60 medlemmene av den lovgivende forsamlingen.

Pingpong og politikk

Første rådet Donald Tsang får når han skal balansere på slapp line mellom ønskene fra sine egne innbyggere og til de som sitter i Beijing, er at han må være seg selv. Kanskje til og med smile litt oftere, skriver Frank Ching.

Han advarer også mot at den Beijing-lydige Donald skal være en hånddukke eller marionette for politikerne på fastlandet, og ber ham i stedet stole på sitt eget folk.

La Hongkong vise vei

Magasinet Economist oppsummerer tiårsperioden slik: Ett land, ikke noe demokrati.

På lederplass skriver de at Kina har gitt blaffen i løftet om autonomi i alle spørsmål utenom utenrikspolitikk og forsvarspolitikk. I stedet har Kina sørget for at valgene av lederne er regissert på en sånn måte at det går i favør av Kina-vennlige kandidater.

Men hvis bare Kina er villig til å åpne for demokratisering av Hongkong, vil regionen kunne vise vei politisk, slik det har vist vei økonomisk, mener de.

<B>BANET VEIEN: Tidligere bordtennis-spiller Zhuang Zedong banet veien for det såkalte pingpong-diplomatiet, da han under VM i 1971 ga et silkeskjerf til en amerikansk spiller. Året etter kom president Nixon på besøk.
30-ÅRSMARKERING: Henry Kissinger spilte en omgang bordtennis i 2001, da han var på besøk i Kina - 30 år etter at pingpong-diplomatiet ble født.
<B>IKKE NOE Å FEIRE:</B> Demonstranter brenner bilder av Kinas president Hu Jintao, mens han spiste middag med Hongkongs leder, den Beijing-lydige Donald Tsang.
<B>TI ÅR SIDEN:</B> Søndag 1.juli er det nøyaktig ti år siden Hongkongs siste guvernør, Chris Patten, firte ned det britiske flagget og markerte slutten på britisk styre av Hongkong.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer