Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Pingvinen Dindim svømmer 8000 kilometer hvert år for å være sammen med mannen som reddet den

- Jeg tror den elsker meg.

 BESTEVENNER: Joao Pereira de Souza og Dindim har blitt bestevenner. Hvert år kommer Dindim på besøk for å bo sammen med fiskeren som reddet den. Foto. Univeristy of Rio de Janeiro
BESTEVENNER: Joao Pereira de Souza og Dindim har blitt bestevenner. Hvert år kommer Dindim på besøk for å bo sammen med fiskeren som reddet den. Foto. Univeristy of Rio de Janeiro Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Historien kunne vært som tatt ut av en Disney-film; hvert år de siste fire åra har Magellanpingvinen Dindim svømt fra kysten av Chile og Argentina til Rio de Janeiro i Brasil for å besøke sin venn João Pereira de Souza (71).

Reiseruten til pingvinen er over 8000 kilometer lang, og forhistorien til bestevennene er mildt sagt spektakulær.

Dekket av olje I 2011 fant hobbyfiskeren den lille pingvinen dekket i olje på stranda på øya der han bor like utenfor Rio de Janeiro.

Pereira de Souza renset pingvinen og matet den med fisk i ei uke slik at denne kunne komme til hektene. Han døpte pingvinen Dindim, og da fiskeren ville sette pingvinen fri, nektet den å gå.

- Han ville ikke dra. Han bodde hos meg i 11 måneder, før han like etter at han fikk nye fjær stakk, sier Pereira de Souza til Globo TV ifølge The Independent.
 
- Alle sa at han ikke kom til å komme tilbake, men han har kommet hit og hilst på meg de siste fire åra. Han kommer i juni og svømmer hjem igjen i februar. For hvert år blir han gladere for å seg meg, sier han videre til tv-kanalen.

Mistenker preging Marinbiolog Geir Johnsen ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet i Trondheim (NTNU) blir overrasket når Dagbladet forteller han historien til Dindim og fiskeren.

- 8000 kilometer, sier du? Gudene vet hvorfor pingvinen kommer tilbake hvert år for å besøke mannen den ble reddet av, men hvis pingvinen var veldig ung da den ble funnet kan det hende at den har blitt preget, sier marinbiologen til Dagbladet.

Ifølge Johnsen er preging et fenomen hvor dyrearter i en bestemt avgrenset periode av sin utvikling er mottakelige for spesifikke stimuli som kan påvirke atferden deres.

- Hvis befrukta egg av høne blir klekket foran et menneske kan kyllingene som kommer ut tro at det mennesket er moren. Det gjelder som regel de fleste dyr som legger egg, og hvis denne pingvinen var ung, ble funnet alene og ikke hadde sett andre artsfrender, så er det stor sannsynlighet for at dette er grunnen til at den har fått et slik forhold til dette mennesket. Dette er en solskinnshistorie! sier han.

Det samme mener tydeligvis fiskeren som heller ikke legger skjul på at de har fått et helt spesielt bånd til hverandre.

- Jeg elsker pingvinen, som jeg elsker mitt eget barn. Og jeg tror at den også elsker meg, sier Pereira de Souza.

Utsatt for klimaendringer Pingviner kan leve opp til 25 år og er kjent for å visene sin lojalitet til sine partnere og bor med hverandre til de dør.

Magellanpingvinene er kjent for å migrere flere tusen kilometer nord på jakt etter mat, men ifølge The Independent har flere pingviner de siste åra blitt skyldt opp på land langs kysten av Brasil.

Sterkere havstrømmer ved Falklandsøyene forårsaket av klimaendringene har blant annet skyldt pingviner sel, hval, delfiner, skilpadder og andre pattedyr opp langs strendene.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!