Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Pingviner er ikke homofile, de er bare ensomme

En av fire pingviner lever i homofile forhold, men de bytter når muligheten byr seg.

FLEKSIBLE: Det kan virke som om det å være i et forhold er viktigere for pingviner, enn kjønnet på den de er i forhold med. Foto: AFP
FLEKSIBLE: Det kan virke som om det å være i et forhold er viktigere for pingviner, enn kjønnet på den de er i forhold med. Foto: AFP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): Franske forskere har gjort den første vitenskapelige undersøkelsen av homoseksualitet blant kongepingviner. Resultatet viser at en av fire pingviner i en større koloni i Antarktis, lever i homofile forhold.

Hannpingviner og hunnpingviner likner svært mye på hverandre, så forskerne måtte ta DNA-prøver for å være sikre. 28,3 prosent i homofile forhold avfeier også at det kan være tilfeldig hva slags forhold pingvinene er i, siden tallet da ville vært nærmere 50 prosent.

Mindre tilknytning blant «homofile» Forskerne fant 75 homopar blant pingvinene, men få av dem knyttet like sterke bånd som heterofile pingvinpar gjør.

- Av de 75 parene, var det bare ett homofilt og ett lesbisk par som lærte hverandres sang. Alle de homofile parene knyttet seg til hverandre, men i mindre grad enn pingviner i heterofile forhold, sier forskningsleder professor Stephen Dobson til BBC.

Selv de to homofile parene som knyttet seg sterkt til hverandre, ble brutt opp. Forskerne fant alle fire i heterofile forhold seinere, der de passet på pingvinegg sammen med en ny partner av motsatt kjønn.

Professor Dobson mener at de mange homofile parene kan forklares med det store overskuddet av hanner (1.65 hann for hver hunn). Det høye nivået av testosteron kan også forklare oppførselen, mener professoren.

- Ikke overraskende Zoolog Petter Bøckman sto bak utstillingen «Mot naturens orden?» fra 2006. Den viste homofili blant en rekke dyr. Når Dagbladet ringer den kjente zoologen i dag, blir han ikke overrasket over funnene i den franske undersøkelsen.

- Dette bør ikke overraske noen. Dyr er ikke homo eller hetero i vår betydning av ordet, det er menneskeskapte begreper. Det å slå seg sammen med en partner av sammen kjønn, kan fungere for dyr og man kan få uttelling for det evolusjonært, sier Bøckman til Dagbladet.

Zoologen forklarer at blant pingviner er man ikke så «nøye» med hvem man er i forhold med, mens for eksempel svaner ikke bytter partner.

ZOOLOG: Petter Bøckman sto bak en utstilling om homofili i dyreriket, han er ikke overrasket over forskernes nye pingvinfunn. Foto: Scanpix
ZOOLOG: Petter Bøckman sto bak en utstilling om homofili i dyreriket, han er ikke overrasket over forskernes nye pingvinfunn. Foto: Scanpix Vis mer

- Dette viser at det å ha en partner er viktigere enn hvem partnere er.

- Sex er ikke bare å lage barn Det har tidligere vært nyhetssaker om homofile pingviner i dyreparker, som ikke bytter partner når det blir flydd inn en hunn. Det er imidlertid langt mindre interessant, da dyr ofte forandrer adferd i fangenskap. Akkurat som mennesker.

- Setter man mennesker i fangenskap, får man også slike homosituasjoner. Forskning har vist at hvis du har for mange rotter i et bur, blir mange homo. Min «biogjetning» er at sexen fungerer som aggresjonsdempende for adferden i slike overfylte miljøer, særlig mellom hanner. Det var også hovedbudskapet bak utstillingen vår om homofili i dyreriket: Vi bruker sex til mye rart, vi lager ikke bare barn, sier Bøckman.

Forskning på homofili i dyreriket er et nytt forskningsfelt. Den kanadiske biologen Bruce Bagemihl ga i 1999 ut boka Biological Exuberance: Animal Homosexuality and Natural Diversity. Boka åpnet øynene til biologer.

- Det Bruce Bagemihl gjorde var å gå gjennom mange gamle forskningsrapporter, der man hadde sett homoseksuell adferd, uten å rapportere det skikkelig. Bagemihl viste at vi har mange observasjoner. Etter at boka kom ut har folk begynt å ta det alvorlig, sier Bøckman.

FLOTTE: Kongepinviner på tur i en dyrepark i Japan. Forskningsprosjektet ble forøvrig gjort på ville pingviner. Foto: EPA
FLOTTE: Kongepinviner på tur i en dyrepark i Japan. Forskningsprosjektet ble forøvrig gjort på ville pingviner. Foto: EPA Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!