Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Pingviner nektes vaksine

Akvariet i Bergen vil vaksinere pingvinene sine mot fugleinfluense. Men Mattilsynet sier nei .

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Akvariet har åtte Gentoo-pingviner, som kan risikere å bli smittet av fugleinfluensaen. Men søknaden om å få vaksinere dem kom tilbake med negativt svar, forteller BA.

- Pingvinene er utrolig viktige for oss. Vi kommer til å søke igjen på bakgrunn av de nye landene som har fått smitten, sier direktør Kees Ekeli til BA.

Frykter Afrika-smitte

I dag vil han og Akvariets veterinær Nils Reither sette seg inn i den nye situasjonen, etter at det er rapportert om funn av influensaen i EU-land.

- Smitten er helst forbundet med trekkfugler. De norske trekkfuglene kommer oftest fra Nord-Afrika. Blir den påvist der kan det forverre situasjonen, sier Ekeli.

Foreløpig er influensaen bare funnet i Asia og i enkelte land i Europa, men WHO frykter at fugleinfluensaen vil spre seg raskt i Afrika.

I avslaget fra Mattilsynet heter det at «på bakgrunn av dagens situasjon er det inntil videre besluttet at nødvaksinering mot aviær influensa ikke skal gjennomføres ved et utbrudd i Norge».

Mattilsynet begrunner avslaget blant annet på bakgrunn av tettheten av mottagelige flokker i området, risikoen for spredning fra infiserte flokker og dokumentert effekt av tilgjengelige vaksiner.

Likevel mener tilsynet at det er behov for en nøye utredning om Norge skal iverksette nødvaksinering.

Vil bli evakuert

Dersom smitten skulle nå Hordaland, vil Akvariet iverksette en kriseplan som innebærer å evakuere pingvinene til et anlegg i Øygarden.

- Ikke bare vil Akvariet bli en attraksjon fattigere, men parringssesongen starter om en måneds tid. Vi håper på en unge eller to i år. Skulle influensaen komme blir parringen ødelagt, sier Ekeli.

POPULÆRE: Pingvinene i Akvariet i Bergen er favoritt hos mange besøkene. Men vaksine får de ikke.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling