Pingviner

Pingvinhannen kommer hjem og finner «kona» i seng med en annen. Da bryter en blodig slåsskamp løs

- Dette handler om sjalusi. 

BLODIG NÆRKAMP: Pingvinhannen returnerer hjem fra en lang reise for å finne kona si i seng med en annen mann. Det godtar han ikke, og tar opp kampen for å prøve å vinne henne tilbake. Video: National Geographic Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Hva gjør man når man kommer hjem og finner ut at kona har byttet deg ut med en annen mann?

I forbindelse med sin nye «Animal Fight Night»-serie, har National Geographic fanget et trekantdrama på film.

Man kan se en pingvinhann returnere til redet sitt etter å ha vært ute en tur. Der venter en ubehagelig overraskelse: Hunnen har funnet seg en annen.

- Han klikker

Ifølge National Geographics kommentator samler 200 000 pingviner seg på stedet hvert år i september. De skal ordne redene sine og forplante seg.

- Livet her er godt, men denne mannen kommer hjem og finner «kona» med en annen pingvin. Han klikker. Strategien hans er enkel. Han går løs på elskeren helt til han flykter. De aller fleste fugler har hule bein i vingene, noe som gjør dem lettere når de skal fly, men pingviner flyr ikke. Vingene består av hardt bein. De bruker dem som balltrær for å slå hverandre, med opp til åtte slag i sekundet. Det tjukke spekklaget hjelper til med å beskytte de viktigste organene fra slagene, sier kommentatoren.

Videre forklarer han at hunnpingvinen velger elskeren. Etter å ha fulgt etter det nye paret hjem til redet, går den ulykkelige hannpingvinen til angrep.

- Pingviner bruker vanligvis nebbet til å hule ut redene sine. Nå tar de ut øyne. Han kommer med en siste bønn til hunnen, men hun har ikke tid til tapere. Beseiret og ydmyk står han forlatt ute i kulda. Han kommer til å slikke sårene og komme seg over det. I en koloni bestående av nesten en kvart million, er det mange flere fisk i havet.

Sterke reaksjoner

Hundretusenvis av mennesker har i løpet av de siste dagene sett videoen av den blodige kampen. Flere virker overrasket over hannens reaksjon.

I kommentarfeltet på Twitter er det delt en rekke bilder og videoer. De aller fleste gir utrykk for medfølelse og sorg.

«Jeg blir skikkelig trist av å se denne fyren. Han gjorde alle de tingene man blir bedt om å gjøre i eventyrene, men fortsatt tapte han», skriver én.

«Har pingviner rettssaler hvor de kan kjempe om omsorgsrett og besøksrett?! Vi trenger svar», skriver en annen.

Reaksjonene ble så mange at National Geographic så seg nødt til å lage en egen sak om det.

«Internett ble helt sjokkert over oppførselen til vennene våre, som vanligvis er så formelt kledd og avslappede... og de hadde en hel del å si om det», skriver de på nettsidene sine, etterfulgt av en rekke Twitter-meldinger.

Handler om sjalusi

Petter Bøckman, zoolog og universitetslektor ved Naturhistorisk museum ved Universitetet i Oslo, forteller at hannen handler ut fra instinkt.

- Pingviner er pardannende dyr. I og med at det er mye jobb å ruge ut eggene når de bor der de bor, så er de avhengig av å være to. Fordi de er pardannende er driften for å holde paret sammen særlig sterk. Det kjenner vi igjen i vår egen art. Mennesket er også pardannende. Dette handler i utgangspunktet om sjalusi, som er et instinkt.

Og hva gjelder sjalusi, er vi kanskje enda likere dyrene enn vi av og til liker å tro.

- Vi mennesker bruker mye tid på å prøve å overkjøre instinkt, men på noen plan overkjører instinkt alt annet - for eksempel i kjærlighetslivet. Pingvinene lever hele livet sitt på den måten vi lever på i vår kjærlighetsliv. Det råder over alt annet. Det spiller egentlig ingen rolle hvorvidt man overlever fordi man får i seg nok mat. Om du ikke klarer å parre deg er du ute av evolusjonen. For pingvinhannen handler dette om liv og død, sier Bøckman.

På samme måte handler hunnens adferd om evolusjon. Hun har funnet seg en hann som er større og sterkere.

- Hun fant seg en ny mann mens hannen var ute. Hun valgte den andre hannen. Når de to hannene så barker sammen og får målt styrke, kan man også se at hun har gjort et riktig valg.

Kan medføre død

I videoen kan man høre kommentatoren si at hannen som blir forlatt vil slikke sårene sine og komme seg over det. Bøckman har imidlertid ikke like stor tro på at det vil skje.

- Det er ikke hundre prosent sikkert. Det kan hende at han ikke overlever. Ikke nødvendigvis fordi sårene i seg selv er fatale, men fordi han i ettertid kan havne i situasjoner hvor han ikke er like godt rustet.

- Er det mulig at følelsen av ulykke resulterer i døden for ham?

- Når dyr mister partnerne sine ser vi av og til at noen av dem går hen og blir helt fra seg. De endrer adferd. Svaner og gjess kan for eksempel bli gale og aggressive. I noen tilfeller visner de nærmest bort. Det kan jo skje med mennesker også. Når vi kjenner på smerten av å bli forlatt er den ekstremt sterk, fordi det er et rent, ufiltrert instinkt. Dette ser vi selv på som helt essensielt menneskelig, men i disse tilfellene er vi faktisk på vårt mest dyriske og instinktive, og på vårt minst menneskelige.

Bøckman understreker imidlertid at de aller fleste pingviner er trofaste mot hverandre.

- Det hender også at de som mister sine egne unger tar til seg løsunger. Pingvinene har et sosialt system som likner vårt. Derfor kan det også være lett for oss å kjenne oss igjen.