Pingvinmysteriet: Taket på buret ble åpnet, men ingen innrømmer å ha tatt noe

Politiet foreløpig uten bevis for at avbildet russ tok med seg pingvinkyllingene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Pingvinkyllingene som natt til torsdag ble borttatt fra Atlanterhavsparken, har nå vært uten næring og varme fra sine foreldre i to og et halvt døgn. Det betyr at alt håp om å finne de tre små dyra i live, er ute.

Samtidig jobber politiet med å oppklare saken. Fire personer - alle russ - ble i går siktet etter dyrevelferdsloven § 14 b: å «hensette dyr i hjelpeløs tilstand».

Åpnet pingvinburet Alle fire innrømmer å ha tatt seg inn til området hvor pingvinkyllingene ble oppbevart i bur. Politiet friga i går overvåkningsvideon fra parken, som viser flere personer i russedress som tar seg inn. Politiet har ikke kunnet bekrefte ut fra materialet om de tar med seg noe ut av parken, og personene som er blitt avhørt, nekter for at de har tatt med seg noe.

- Det er også erkjent at noen har løfta opp taket på disse pingvinburene, men de sier de ikke har tatt noe. Et tak på buret har blitt løftet. Det bekreftes også fra Atlanterhavsparken. Taket var litt skjevt, så noen må ha vært borti det, sier politiinspektør Yngve Skovly til Dagbladet lørdag ettermiddag.

- Hva har russen forklart at de gjorde på området?

- Russen gjør jo iblant ting uten formål, og det er tydelig at det har vært fest og moro i området, og at de siden har tatt seg inn. Det er et avstengt området, så du må fysisk ta deg inn, sier han.

Skovly sier imidlertid at det per nå ikke foreligger bevis for at pingvinkyllingene forsvant når de siktede personene var inne på området.

- Vi må sjekke ut mer, og utforske et bredere tidsrom av videoovervåkningen, sier han.

Politiet har også tatt beslag i mobiltelefoner og sett gjennom telefonbilder. Han forklarer at disse bildene ikke er ferdig analysert.

- Vi vil fortsette etterforskningen og sjekke ut tips. Vi har nok opplysninger å jobbe med, for å si det sånn. Jeg må også presisere at de siktede ikke er skyldige før de er dømt, sier han.

- Ber om å bli trodd Advokat Reidar Andresen, representerer tre av de siktede i saken:

- Å konstatere at de har tatt pingvinunger og/eller egg er ikke mulig ut fra overvåkingsvideoen. Det hevder de også hardnakket at de ikke har gjort, og det ber de om å bli trodd på, sier han til Dagbladet seint fredag kveld.

- Slik saken nå presenteres, virker det som om både media og opinionen har avsagt dom i saken før politiet har etterforsket dette ferdig, sier advokaten.
 
Han sier saken er en enorm belastning både for den enkelte og for familiene.

- Saken framstilles så langt etter min oppfatning ubalansert, og har så langt ikke på noen måte ivaretatt rettssikkerheten til dem som foreløpig er utpekt i å ha vært på området, sier Andresen.

Advokaten sier han har spilt inn til politiet om det kan være andre enn russen som har tatt med seg pingvinene - enten det er tobeinte, firbeinte eller fugler.

Advokat Axel Lange er oppnevnt som forsvarer til den fjerde siktede i saken, han erkjenner heller ikke å ha tatt pingvinene.

- Han kjenner ikke til at pingvinene ble tatt, eller hvem som har tatt dem. Han føler seg satt i en skikkelig skvis, sier Lange til Dagbladet.

Risikerer fengselsstraff Hvis påtalemyndigheten skulle falle ned på at overtredelsen er grov, åpner dyrevelferdslovens § 37 andre ledd for fengselsstraff i inntill tre år. Politiadvokat Skovly sier de ikke har tatt stilling til dette.

Dagbladet kjenner bare til én sak hvor det har blitt domfellelse for å hensette dyr i hjelpeløs tilstand, da en gårdbruker ble dømt til 75 dagers ubetinget fengsel i Gjøvik tingrett i 2012.

TATT: De tre pingvinkyllingene var ikke mer enn tre uker gamle. Foto: Atlanterhavsparken
TATT: De tre pingvinkyllingene var ikke mer enn tre uker gamle. Foto: Atlanterhavsparken Vis mer