Utenrikskomiteens leder Anniken Huitfeldt:

- Pinlig av Erna Solberg

- Statsminister Erna Solberg må omgå sannheten for å dekke opp for justisministeren.

FASTHOLDER: Statsminister Erna Solberg (H) sier at når justisminister Jøran Kallmyr (Frp) takket de allierte for innsatsen under 2. verdenskrig, så takket han også Russland. Derfor mener hun å ha sine ord i behold fra et intervju med Dagbladet lørdag. Det syns utenrikskomiteens leder Anniken Huitfeldt (Ap) fremstår som pinlig. Foto: Nina Hansen
FASTHOLDER: Statsminister Erna Solberg (H) sier at når justisminister Jøran Kallmyr (Frp) takket de allierte for innsatsen under 2. verdenskrig, så takket han også Russland. Derfor mener hun å ha sine ord i behold fra et intervju med Dagbladet lørdag. Det syns utenrikskomiteens leder Anniken Huitfeldt (Ap) fremstår som pinlig. Foto: Nina HansenVis mer

Utenrikskomiteens leder Anniken Huitfeldt (Ap) er ikke nådig mot statsminister Erna Solberg (H) som i et intervju med Dagbladet lørdag tok justisminister Jøran Kallmyr (Frp) i forsvar mot kritikken fra Russlands ambassadør.

- Hun må omgå sannheten for å dekke opp for justisministeren, sier Huitfeldt til Dagbladet.

Etterlyste takk

Den russiske ambassadøren reagerte kraftig på Kallmyrs tale på Jørstadmoen under frigjøringsdagen 8. mai.

I en del av talen der Kallmyr snakket om opprettelsen av NATO etter 2. verdenskrig, snakket han om «frihet mot kommunisme og sosialisme».

- Herr Kallmyr fant ingen takknemlige ord til de sovjetiske soldatene som frigjorde Europa og Norge fra nazismen, skrev presseattaché ved den russiske ambassaden i Oslo, Timur Chekanov, i en e-post til Dagbladet natt til lørdag.

Det avviste Solberg da hun møtte Dagbladet senere samme dag:

«I talen han holdt var det en tydelig understreking og takknemlighet for hjelpen som Sovjet ga Norge under 2. verdenskrig», sa statsministeren da.

Etter at Dagbladet har gått gjennom manuset til talen som ligger på Justisdepartementets hjemmesider, gir Solberg uttrykk for at uttalelsen om Kallmyrs takk til Sovjet må forstås implisitt.

Takket de allierte

På spørsmål om hvordan Solberg kan si at Kallmyr takket Sovjet for hjelpen under 2. verdenskrig, når dette ikke framkommer i manuset, viser hun blant annet til at justisministeren nevnte at flere hundre russiske krigsfanger døde på Jørstadmoen.

- Og det er jo en måte å honorere dette på, når du nevner det eksplisitt i en tale, sier Solberg.

Hun tar også et forbehold om at «det var en muntlig framføring».

- Så du har ikke fått feil informasjon om talen?

- Nei, det... nei. Jeg har sagt at regjeringen har uttrykt sin takknemlighet. Og da mener jeg at når du takker de allierte for innsatsen, da takker du også russerne. For russerne var jo også allierte.

- Så det må man bare forstå?

- Ja. Han takker jo de allierte. Og vi var jo alliert med Russland under 2. verdenskrig. Den setningen dreide seg om 2. verdenskrig. Den (andre) setningen (det er blitt reagert på, red.anm) han sa, dreide seg om den kalde krigen. Så har han selv sagt at han burde sagt sovjetisk, sovjetisk kommunisme. Og det, da er (det) den ideologiske motsetningen under den kalde krigen, sier Solberg.

TOPPMØTE: Statsminister Erna Solberg møtte Russlands president Vladimir Putin i St. Petersburg 9. april. En måned senere reagerte Russlands ambassade i Norge knallhardt på uttaleser fra justisminister Jøran Kallmyr. Foto: Sputnik / Reuters
TOPPMØTE: Statsminister Erna Solberg møtte Russlands president Vladimir Putin i St. Petersburg 9. april. En måned senere reagerte Russlands ambassade i Norge knallhardt på uttaleser fra justisminister Jøran Kallmyr. Foto: Sputnik / Reuters Vis mer

- Veldig mye implisitt

Huitfeldt mener Solbergs uttalelser er pinlige.

- Dette følger et velkjent mønster. Først sier hun at hun ville valgt andre ord. Dernest må hun omgå sannheten for å dekke opp for sin egen justisminister.

- Hva legger du i å «omgå sannheten»?

- Jeg mener det er pussig at hun sier russerne er takket når de ikke er det.

- Harde ord?

DEKKER OPP: Utenrikskomiteens leder Anniken Huitfeldt (Ap) mener Erna Solberg omgår sannheten. Foto: Thomas Rasmus Skaug
DEKKER OPP: Utenrikskomiteens leder Anniken Huitfeldt (Ap) mener Erna Solberg omgår sannheten. Foto: Thomas Rasmus Skaug Vis mer

- Jeg reagerte på at Kallmyr slo sammen kommunisme og sosialisme. Så kommer Solberg og sier at hun ville valgt andre ord. Og nå kommer det enda en pinlighet.

- Hva er det du mener er pinlig?

- Vel, først var det implisitt at det var kommunisme Kallmyr snakket om da han sa sosialisme. Og nå er det implisitt at Sovjet ble takket. Det blir veldig mye implisitt man bare skal forstå. Dette er pinlig, sier Huitfeldt til Dagbladet.

Ikke spesifikt

I manuset fra Kallmyrs 8.-maitale, er de allierte nevnt tre ganger. Først i tilknytning til selve invasjonen:

«Allerede på invasjonsdagen 9. april fikk vi help av våre allierte. Britiske, franske og polske styrker kom oss til unnsetning. De kjempet og falt sammen med våre egne.»

Dernest i et avsnitt om handelsflåten, «som var Norges viktigste bidrag til de alliertes seier».

Og så i innledningen til den delen av talen der Kallmyr snakker om opprettelsen av NATO:

«Men først og fremst ville det ikke vært mulig å vinne kampen uten våre allierte. Nasjoner og folk kom sammen for å bekjempe nazismens barbari. Da andre verdenskrig var over, var det åpenbart for oss at vi ikke lengre kunne stå alene.»

Om de russiske krigsfangene viser Kallmyr i talen blant annet til at 945 av anslagsvis 70 000 som var internert i leiren, mistet livet under oppholdet.

«Vi har ikke alltid hatt like stor forståelse for situasjonen til dem som ble rammet av krigens grusomheter. Enten det var utenlandske krigsfanger som var her, eller de som deltok i krigshandlingene fra Norge sin side og forsøkte å forsvare landet vårt», heter det i manuset.

Kirkenes-markering

I den skarpe uttalelsen fra den russiske ambassaden pekes på at ordene fra Kallmyr er spesielt sensitive i forkant av markeringen av 75-årsdagen for frigjøringen av øst-Finnmark 5. oktober 2019. Der skal Russlands utenriksminister Sergej Lavrov etter planen delta under markeringen i Kirkenes sammen med kong Harald og Erna Solberg.

Solberg avviser at de krasse ordene kan kaste skygge over markeringen eller forholdet til Russland generelt.

- Jeg ser ikke noe grunnlag for det. Det Jøran selv har sagt er at han burde sagt Sovjet-kommunismen. Jeg vet ikke om den russiske ambassaden hadde vært mer fornøyd med det. Men det er en realitet. Vi markerer frigjøringsdagen, ja, men dette var også veterandagen. Vi snakker også om sikkerhetspolitikk og det som har hendt seinere, sa Solberg til Dagbladet lørdag.

Slik falt ordene

Kallmyrs uttalelse om kommunisme og sosialisme lød i sin helhet slik:

- NATO ble opprettet i skyggen av den gryende trusselen fra kommunistregimet i øst. Den kalde krigen var preget av ideologiske motsetninger. Demokrati mot diktratur. Frihet mot kommunisme og sosialisme. Men også trusselen fra atombomba. For Norge var det ekstra nært fordi vi hadde bjørnen som vår nabo, sa Kallmyr.

I uttalelsen fra russiske myndigheter slås det hardt tilbake:

- Vi mener slike uttalelser er blasfemiske. Herr Kallmyr fant ingen takknemlige ord til de sovjetiske soldatene som frigjorde Europa og Norge fra nazismen, forvrengte Sovjetunionens rolle, krenket minnet til dem som kjempet mot fascisme uavhengig av deres politiske tilhørighet, skriver presseattaché Timur Chekanov.