FORBUD: Det sveitsiske folk har stemt for et forbud mot minareter. På disse plakatene er minaretene formet som raketter. Foto: Ap/Scanpix
FORBUD: Det sveitsiske folk har stemt for et forbud mot minareter. På disse plakatene er minaretene formet som raketter. Foto: Ap/ScanpixVis mer

- Pinlig for et demokrati

Sterke reaksjoner på Sveits' minaretforbud.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): I en folkeavstemning i Sveits tidligere i dag stemte hele 57,5 prosent for et forbud mot minareter.

Folkeavstemningen kom i stand etter at det høyrepopulistiske Sveitsisk folkeparti (SVP) i løpet av halvannet år greide å samle de 100.000 underskriftene som er nødvendig for å holde en folkeavstemning.

Den norske imamen Bazim Ghoslan, som er forstander i Det islamske forbundet, er skuffet over resultatet fra Sveits.

- Dette sender helt feil signaler. Verden er blitt så liten at hvis vi ikke kan behandle forskjellige religioner med grunnleggende respekt, kan det type på at vi har en dårlig framtid i møte, sier Ghoslan til Dagbladet.

Han mener avgjørelsen kan sende signaler til muslimske land om at de ikke lenger skal tillate bygging av kirker.

Alvorlig forbud
- Slike avgjørelser gir mindre toleranse, åpenhet og samarbeid, sier Ghoslan.

Han sier forbudet har større psykisk enn fysisk betydning for muslimene i Sveits. En minaritet er et bønnetårn og et symbol, og ikke nødvendig for religionsutøvelsen.

- Det er verre med signalene, de sender signaler om at sveitserne ikke godtar det som blir feilaktig framstilt som en fiendtlig religion.

- PINLIG: Forstander  Anne Sender  i jødiske Det Mosaiske Trossamfunn mener forbudet er pinlig og et slag under beltestedet. Foto: Berit Roald / SCANPIX
- PINLIG: Forstander Anne Sender i jødiske Det Mosaiske Trossamfunn mener forbudet er pinlig og et slag under beltestedet. Foto: Berit Roald / SCANPIX Vis mer

Han velger å være optimistisk til tross for avgjørelsen, og tror ikke det vil påvirke Sveits' vel 400 000 muslimer nevneverdig. Han tror folk ikke har tenkt langsiktig nok når de har stemt.

- Når denne diskusjonen nå kommer opp vil flere og flere se hvor alvorlig et sånt forbud er. Da kan det hende opinionen snur, sier han.

- Uspiselig
Forstander ved jødiske Det mosaiske trossamfunn i Oslo, Anne Sender, er overrasket over avgjørelsen fra Sveits.

- Det er pinlig at et velfungerende demokrati forbyr det som er akseptabelt for dem selv. De har kirkeklokker og synagoger, da må minareter også være tillatt, sier hun.

Hun var for noen uker siden i Sveits, og ble sjokkert over plakatene, som viser minareter formet som raketter.

- Sammenkoplingen er helt uspiselig, sier Sender.

Hun vil likevel ikke trekke linjene tilbake til jødenes behandling før og under andre verdenskrig.

- INTERESSANT: Innvandringspolitisk talsmann i Frp, Per-Willy Amundsen, mener avstemningen i Sveits viser en tendens i Europa forøvrig. Foto: Knut Falch / SCANPIX .
- INTERESSANT: Innvandringspolitisk talsmann i Frp, Per-Willy Amundsen, mener avstemningen i Sveits viser en tendens i Europa forøvrig. Foto: Knut Falch / SCANPIX . Vis mer

- Forbudet er et slag under beltestedet mot religionsutøvelse, men det er mer et tegn på frykt for mangfold, og et ønske om kontroll. Under andre verdenskrig var målet konkret - utryddelse av et helt folkeslag, sier hun.

- Interessant
Heller ikke i Frp-leiren er det støtte til forbudet. Innvandringspolitisk talsmann i i Frp, Per Willy Amundsen, mener vedtaket «strider mot grunnleggende liberalistiske prinsipper».

- Men vedtaket er interessant, fordi det er utrykk for et fenomen, en holdningsendring i Europa, der folk ser seg lei på at europeiske demokratier islamifiseres, sier Amundsen.

- De føler vel at nok er nok og at nye landsmenn nå må tilpasse seg Sveits mer, sier Frp-politikeren.

Ulike kulturer
- Muslimene i Sveits er jevnt over moderate og har europeisk opphav fra Balkan. Det er andre land som har større utfordringer med integrering. Kan årsaken ligge et annet sted?

- Ulike kulturer strekker seg vel litt forskjellig. Storbritannia er et skrekkens eksempel på hvor langt man kan strekke seg og det får dessverre veldig radikal utfall, på alle sider. Også med framveksten av British National Party, sier Amundsen, som gjerne vil sette klesdrakter tilbake på dagsorden.

- Er det riktig å tillate heldekkende slør, som er ekstremt kvinnefiendtlig? Den debatten vil vi på nytt få i Norge og den handler om noe annet enn religionsutøvelse, nemlig frihet, sier Amundsen.

I GENEVE: Minareten i en moske i Geneve. Dette er en av de fire nåværende minaretene, som får bli stående. Foto:  FABRICE COFFRINI/AFP
I GENEVE: Minareten i en moske i Geneve. Dette er en av de fire nåværende minaretene, som får bli stående. Foto: FABRICE COFFRINI/AFP Vis mer