Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Pinlig for Norge

KrF kan ha fått seier på tvillingabort og eggdonasjon. Det er en trist dag for norske kvinner og Norges anseelse i verden, mener Arbeiderpartiet

HVA OM HUN SIER NEI?: Landsstyrene i Høyre, KrF, Frp og Venstre skal stemme over regjeringsplattformen. Siste nytt får du fra politisk redaktør Geir Ramnefjell og politisk leder Mats Rønning. Video: Kristoffer Løkås / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
DRØMMEDAG?: Dagbladet er på plass på Gardermoen der Kristelig Folkeparti har landsstyremøte. Reporter: Mats Rønning. Kommentator: Geir Ramnefjell. Video: Kristoffer Løkås / Dagbladet Vis mer

De fire borgerlige partiene sitter nå og vurderer den framforhandlede regjeringsplattformen.

I løpet av noen timer får vi vite om Høyre, Frp, Venstre og KrF sier ja til resultatet og vi får den første borgerlige flertallsregjeringen siden Willoch på midten av 80-tallet.

- Seier på tvillingabort

I går meldte både VG og NRK at KrF tapte slaget om å endre abortlovens paragraf 2c, som gir mulighet for abort etter uke 12 ved alvorlig sykdom på fosteret.

Men begge medier meldte samtidig at KrF har fått en seier på fosterreduksjon, også kalt tvillingabort, der man aborterer det ene av flere fostre i mors liv.

Inngrepet gjøres etter uke 12 av medisinske grunner, men dette faller i dag innenfor selvbestemt abort hvis kvinnen bestemmer seg i løpet av de første 12 ukene av svangerskapet. Ifølge NRK var det én norsk kvinne dette gjaldt i 2016, fem i 2017 og åtte i fjor.

På bioteknologi kan KrF også ha fått en seier, der eggdonasjon og assistert befruktning for enslige trekkes fram. Et klart flertall på Stortinget går inn for dette, etter at Høyre snudde i fjor, men KrF kan få blokkert det i regjering.

- Dette er forstemmende. Det viser at for norsk høyreside er det helt legitimt å forhandle om rettigheter som griper direkte inn i enkeltmenneskers liv og integritet, sier Ingvild Kjerkol, som sitter i Helse- og omsorgskomiteen på Stortinget for Arbeiderpartiet.

ANKOMMER: Kjell Ingolf Ropstad ankom landsstyremøtet i Kristelig Folkeparti. Video: Kristoffer Løkås / Dagbladet Vis mer

- Pinlig

Kjerkol uttaler seg med forbehold om at lekkasjene medfører riktighet. Og det er fortsatt en mulighet for at et eller flere av de borgerlige partienes organer sier nei til plattformen.

- Dette er ikke hvilken som helst politisk sak. Her snakker man om abortloven og kvinners rettigheter, kjempet fram gjennom flere tiår.Kjerkol sier at Erna Solbergs åpning for å forhandle om abortloven allerede har vakt oppsikt internasjonalt.

- Dette kan rett og slett ødelegge støtten kvinner i andre land med dårligere rettigheter, sårt trenger fra en norsk regjering.

- Det er pinlig for Norge. Det er pinlig for den rollen vi har internasjonalt. Det er skuffende at vi har en regjering som med viten og vilje setter denne troverdigheten på spill. Det gjør inntrykk å høre Sandra Bruflot, Unge Høyre-lederen, sin fortvilelse over at hennes egen partileder og statsminister åpner denne muligheten, sier Kjerkol.

- Treffer oss dobbelt

I foreningen Ønskebarn, som jobbet for rettighetene til ufrivillig barnløse, frykter man resultatet som ventes i kveld. Hvis eggdonasjon likevel ikke skal bli lovlig i Norge, vil en stor seier gå i vasken.

- Jeg trodde endelig at vi fikk på plass en utvidelse av rettighetene for kunstig befruktning. Hvis det blir resultatet, er det trist og setter oss tilbake.

- Det treffer oss dobbelt, hvis dette kommer etter det vi opplever som et politisk spill. Det er et klart flertall på Stortinget for dise endringene, sier leder Lise Boeck Jakobsen i Ønskebarn.

Klasseskille

I dag er situasjonen slik at norske kvinner og familier reiser til utlandet for å få eggdonasjon. Dette er kostbart og langt dyrere enn det ville vært hvis det ble lovlig i Norge.

- Det er et viktig perspektiv for Arbeiderpartiet når det gjelder abortrettigheter, mulighet for NIPT eller eggdonasjon, så vil de med ressurser alltid klare å nyttegjøre seg av det som er tilgjengelig ved å reise til utlandet. For oss bør dette være tilgjengelig for alle, uansett ressurser eller hvor man bor i landet, sier Kjerkol i Arbeiderpartiet.

Jakobsen i Ønskebarn mener det er et paradoks hvis mulighetene for assistert befruktning eller eggdonasjon blir angrepet, to uker etter at Erna Solberg i nyttårstalen ønsket seg flere barn.

- Jeg har et godt tiltak for å oppnå det Erna Solberg ønsker. Et av seks norske par sliter med å få barn, så man bør sikre et godt tilbud for både kvinner og menn over hele landet. Da får hun flere barn, sier Jakobsen.

KLAR BESKJED: Da Venstre, Fremskrittspartiet og Høyre var på vei inn til landsstyremøtene sine på Gardermoen, sto Natur og Ungdom klare utenfor.Vis mer Vis mer Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!