Pinlig for Vollebæk

Utenriksminister Knut Vollebæk ga i går den russiske ambassadøren en uforbeholden unnskyldning for at han ble snikfotografert da han var på vei inn til UD for å få beskjeden om at fem russere var erklært uønsket i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vollebæk unnskyldte også at det har foregått lekkasjer til pressen i spionsaken. Det var VG som hadde plassert en fotograf utenfor Utenriksdepartementet da ambassadøren ankom klokka 15.00 torsdag. Etter det Dagbladet kjenner til var det bare tre-fire personer utenom utenriksministeren som visste at Kvitsinskij skulle kalles inn på teppet på dette tidspunktet.

Snikfotografering

I UD er man derfor mildt sagt svært overrasket over at VG hadde fotograf til stede. Enten har dobbeltagent Svein Lamark fått vite av POT at utvisningene skulle skje torsdag for så å gå til VG med nyheten, eller så har lekkasjen skjedd direkte fra POT.

Det var utenriksråd Bjarne Lindstrøm som tok imot ambassadøren i går morges.

- Vi ba om unnskyldning for at han ble fotografert idet han gikk inn i Utenriksdepartementet og også for de lekkasjene som er kommet fram i pressen. Unnskyldningen ble framført på mine vegne fordi vi mener at noe slikt skal ikke en ambassadør utsettes for i denne situasjonen, sier Vollebæk til Dagbladet.
Utenriksminister Vollebæk er kraftig irritert over at Lamarks historie er blitt offentlig. Når vi spør om han er overbevist om at overvåkingspolitiet ikke har lekket opplysninger i denne saken, svarer han meget unnvikende.

- Synes du POT har gjort en god jobb dersom de ikke har oppdaget at Lamark har holdt VG løpende orientert om agentvirksomheten?
- Det vil jeg ikke kommentere.

- Føler du deg lurt?
- Det vil jeg ikke kommentere.

Beskytte metoder

Vollebæk mener at han som utenriksminister har plikt til å gjøre hva han kan for å beskytte agentenes identitet og politiets hemmelige metoder selv om vedkommende står fram selv.

- Hva er mest alvorlig - om POT har visst om kontakten Lamark hadde med VG eller at de ikke har oppdaget den?
- Det vil jeg ikke kommentere

Bondeviks besøk

Vollebæk gir denne forklaringen på hvorfor russerne måtte utvises bare fire dager før statsminister Bondevik skulle reise til Moskva.

- Vi mente at denne saken hadde pågått i lang tid. Det både statsministeren, justisministeren og jeg mente var at dette var en sak som ikke måtte drive for lenge. Vi hadde Treholt-saken friskt i minne. Hadde vi ventet til etter statsministerens besøk ville besøket virket underlig både på hans verter og den norske opinionen i ettertid.

<B>UNNSKYLD:</B> Utenriksminister Knut Vollebæk måtte nesten stå skolerett overfor den russiske ambassadøren i går. Vollebæk ba om unnskyldning for at han ble snikfotografert torsdag.