Pinlig, kong Harald

Kong Harald kommenterte i går for første gang drapet på Benjamin Hermansen. Det var pinlig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ikke fordi jeg på noen måte mistenker kongen for å mangle medfølelse, innlevelse eller omtanke. Tvert imot, han er etter alt jeg vet et godt menneske. Og også en utmerket representant for landet.

Men når kongen og hans medarbeidere forbereder seg til en offentlig opptreden (første besøk i regjeringsbygget) tre dager etter at nynazister tok livet av en 15-åring i det som etter alt å dømme var Norges første rasistiske drap, hadde jeg håpet på noe mer.

Kongen ble spurt om sine reaksjoner på drapet. -Jeg tror vi alle skal gå hjem hver for oss og tenke over hva som har skjedd, sa kongen.

Lød skjødesløst

Vel og bra, selv om en direkte hilsen til Benjamins mor og venner hadde gjort sterkere inntrykk enn formuleringen 'vi må vel nå tenke på at det er noen etterlatte inni bildet her'. Det lød nonsjalant, men skyldtes nok at kongen var uforberedt. Han hadde tilsynelatende ikke tenkt gjennom spørsmålet på forhånd, og heller ikke fått hjelp til det.

-Hva tror kongen man kan bidra med, det oppfordres til dugnad, spurte NRKs Jon Gelius.

-Jeg har ikke vært hjemme og tenkt over det ennå. Så jeg tror jeg vil vente med å si noe om det, svarte kong Harald med en liten latter.

Med største fare for å leke amatørpsykolog overfor kongen, lød latteren usikker. Igjen, sikkert ikke fordi kongen føler mindre sterk avsky enn sine undersåtter, men fordi han mer enn oss andre må veie sine ord på gullvekt i en vanskelig situasjon.

For dårlig

Den er likevel ikke vanskeligere enn at en forberedt opptreden kunne gitt et tydeligere og dermed mer samlende signal om fordømmelse.

Derfor må det være lov å spørre: Hvor var kongens stab i går?

Slottet har nylig ansatt medieansvarlige, som etter høstens fomling rundt kronprinsens forlovelse snart burde begynne å mestre jobben. Kongehuset mottar 27 millioner kroner i årlig apanasje (samt noen ekstra luremillioner fra finansdepartementet).

Jeg ønsker meg ikke en politisk korrrekt konge som lyder ekko av statsministerens kontor. Men jeg ønsker meg kraftfulle symboler i en nasjonalt vanskelig situasjon. Ellers kan det være det samme.

<B>BESØKTE STATSMINISTEREN: Kong Harald og dronning Sonja OSLO 20010130: Kong Harald og dronning Sonja besøkte i går ettermiddag.