Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Pinlig norsk unnfallenhet

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Takket være utholdende og prisverdig journalistisk innsats har Stavanger Aftenblad siden 2005 avdekket at også norsk luftrom og norske flyplasser er blitt brukt, og trolig fortsatt brukes, i den omfattende og ytterst tvilsomme internasjonale fangeforflytningen som USA driver i regi av etterretningsorganisasjonen CIA. Trafikken som har kodenavnet «Rendition» går ut på å frakte såkalte ulovlig stridende fanger fra krigen mot terror til land som tillater tortur og mishandling under forhør. Fangebehandlingen er i strid med internasjonal lov og rett, og etter alt å dømme er fangetransportene også det. Flygingene har foregått siden 2001 og ifølge en rapport til Europarådet var Norge i oktober 2001 med på et hemmelig og bindende NATO-vedtak som ga CIA frie hender i Europa i krigen mot terror.

Daværende forsvarsminister Bjørn Tore Godal hevder at amerikanske hemmelige fangetransporter over norsk territorium ikke har vært politisk klarert trass i at Europarådets rapport slår fast at fanger er blitt fløyet til og fra hemmelige fangeleirer i Polen og Romania bl.a. via Norge. Og Aftenbladet har flere ganger dokumentert at slike fangefly har stått på bakken på Sola. I flere av landene som er blitt brukt i denne trafikken har opplysningene vakte sterk debatt, bl.a. i Danmark. Men i Norge har reaksjonen vært taushet og unnfallenhet. Norske myndigheter har slått seg til ro med forsikringer fra amerikanerne om at flyene som har vært i Norge ikke har vært brukt til ulovlig fangetransport.

Mye tyder på at trafikken fortsatt pågår, men med få unntak viser norske politikere fremdeles pinlig liten interesse for saken. Hovedårsaken til det er selvsagt at de ikke vil provosere en mektig alliert. Men ifølge Europarådet er land som tillater at deres luftrom og flyplasser blir brukt av fly med eller uten fanger, del av den ulovlige virksomheten og bryter internasjonale menneskerettigheter. Norge bør insistere på å inspisere CIA-fly som lander her.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media