SV-lederen ber regjeringen stanse våpeneksport til Tyrkia

- Pinlig og passivt

Regjeringen må skjerpe tonen overfor Tyrkia og umiddelbart stanse all eksport av forsvarsmateriell, krever SV-leder Audun Lysbakken.

VIL HA STANS: SV-leder Audun Lysbakken mener regjeringen og utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) snarest bør stanse all eksport av forsvarsmateriell til Tyrkia. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix.
VIL HA STANS: SV-leder Audun Lysbakken mener regjeringen og utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) snarest bør stanse all eksport av forsvarsmateriell til Tyrkia. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Den norske responsen overfor Tyrkia har vært pinlig og passiv. Regjeringen hadde brukt langt sterkere ord i møte med andre land som hadde gjort det Erdogan nå gjør, sier Lysbakken til Dagbladet.

Langt på vei beskylder han regjeringen og utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) for feighet.

- Vi ser et Norge som ikke snakker tydelig av frykt for å tråkke sine allierte på tærne. Da tenker jeg både på vår NATO-allierte Tyrkia og på USA, som har forrådt de kurdiske styrkene som har vært en spydspiss i kampen mot IS i Syria, sier SV-lederen.

Stans i eksport

Lysbakken ser til Finland og ber Norge følge nabolandets eksempel. Der kom forsvarsminister Antti Kaikkonen med følgende budskap på Twitter i går:

«Situasjonen er alvorlig. For mitt eget ansvarsområde konstatererer jeg følgende: Finland eksporterer ikke forsvarsmaterielle til land som kriger eller som krenker menneskerettighetene.»

At Finland i motsetning til Norge ikke er med i NATO må ikke være en stopper for tilsvarende respons, mener SV.

- At vi stanser våpeneksport til et land i krig vil være i tråd med de beste tradisjoner fra norsk forsvars- og sikkerhetspolitikk. At vi er med i NATO kan ikke brukes som et argument mot å gjøre det som er rett. Vi ville ha gjort dette dersom Tyrkia ikke var med i NATO, og da vil det være dobbeltmoralsk å ikke gjøre det nå, sier Lysbakken.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer