Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

SV-lederen ber regjeringen stanse våpeneksport til Tyrkia

- Pinlig og passivt

Regjeringen må skjerpe tonen overfor Tyrkia og umiddelbart stanse all eksport av forsvarsmateriell, krever SV-leder Audun Lysbakken.

VIL HA STANS: SV-leder Audun Lysbakken mener regjeringen og utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) snarest bør stanse all eksport av forsvarsmateriell til Tyrkia. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix.
VIL HA STANS: SV-leder Audun Lysbakken mener regjeringen og utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) snarest bør stanse all eksport av forsvarsmateriell til Tyrkia. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix. Vis mer

- Den norske responsen overfor Tyrkia har vært pinlig og passiv. Regjeringen hadde brukt langt sterkere ord i møte med andre land som hadde gjort det Erdogan nå gjør, sier Lysbakken til Dagbladet.

Langt på vei beskylder han regjeringen og utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) for feighet.

- Vi ser et Norge som ikke snakker tydelig av frykt for å tråkke sine allierte på tærne. Da tenker jeg både på vår NATO-allierte Tyrkia og på USA, som har forrådt de kurdiske styrkene som har vært en spydspiss i kampen mot IS i Syria, sier SV-lederen.

Stans i eksport

Lysbakken ser til Finland og ber Norge følge nabolandets eksempel. Der kom forsvarsminister Antti Kaikkonen med følgende budskap på Twitter i går:

«Situasjonen er alvorlig. For mitt eget ansvarsområde konstatererer jeg følgende: Finland eksporterer ikke forsvarsmaterielle til land som kriger eller som krenker menneskerettighetene.»

FOLKETS RØST: Her får Audun Lysbakken høre hva mannen på gata tenker om ham. Vis mer

At Finland i motsetning til Norge ikke er med i NATO må ikke være en stopper for tilsvarende respons, mener SV.

- At vi stanser våpeneksport til et land i krig vil være i tråd med de beste tradisjoner fra norsk forsvars- og sikkerhetspolitikk. At vi er med i NATO kan ikke brukes som et argument mot å gjøre det som er rett. Vi ville ha gjort dette dersom Tyrkia ikke var med i NATO, og da vil det være dobbeltmoralsk å ikke gjøre det nå, sier Lysbakken.

Ber om svar

I 2018 eksporterte Norge såkalt A-materiell for 37 millioner kroner til Tyrkia og 3,9 millioner kroner i B-materiell. A-materiell omfatter blant annet våpen, ammunisjon, mens B-kategorien omfatter andre forsvarsrelaterte varer, såkalte ikke-dødelige varer.

- I kroner og øre er det ikke snakk om så mye, men uansett er det viktig å forhindre at materiell fra Norge blir brukt i krig, sier Lysbakken.

SV vil nå stille et skriftlig spørsmål til regjeringen der partiet ber om svar på hva Norge konkret har eksportert til Tyrkia av forsvarsmateriell, også i 2019.

Frykter tre katastrofer

Dagbladet har foreløpig ikke fått noen kommentar fra utenriksministeren til SVs krav. Men uttalelsene som kom fra Utenriksdepartementet og NATO i går, får Lysbakken til å riste på hodet.

- Jens Stoltenberg stoler på at Tyrkia vil vise tilbakeholdenhet, mens utenriksminister Ine Eriksen Søreide ber Erdogan vise tilbakeholdenhet. Som om det er noen grunn til å håpe på det, sier Lysbakken.

Han mener Norge må bruke sterkere ord overfor Tyrkia, og svarer som følger på spørsmålet om han tror det vil gi noe inntrykk Erdogan.

- Det er klart det vil ha noe å si. Den tyrkiske regjeringen følger nøye med på reaksjonene fra omverdenen. De vil begrense dem eller oppmuntre Tyrkia til å gå lenger.

Ifølge Lysbakken kan verden nå stå overfor tre katastrofer:

- For det første vil det bli ny krig i Syria idet deler av landet er på vei inn i en slags fred. Og det vil kunne bli en ny flyktningkatastrofe når Erdogan skal sende 2 millioner flyktninger tilbake og inn i Syria. For det tredje vil tusenvis av IS-krigere som kurdiske styrker nå har kontroll på, kunne slippe løs.

UD bekymret

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan har den siste tida sendt store militærstyrker til grensa, og onsdag ettermiddag kunngjorde han at den varslede offensiven er i gang. Målet er å tvinge den kurdiske YPG-militsen på retrett fra grenseområdene, skriver NTB.

I en skriftlig uttalelse til nyhetsbyrået sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) at norske myndigheter er «svært bekymret» for situasjonen i Nord-Syria.

- Vi følger nøye med på utviklingen og har merket oss rapporter i mediene om at en tyrkisk militæroperasjon nå skal være i gang. Vi oppfordrer under alle omstendigheter Tyrkia til å vise tilbakeholdenhet og respektere internasjonal humanitær rett, sier Eriksen Søreide.

Hun legger til at det per i dag er vanskelig å si hvordan situasjonen vil utvikle seg, og hva som eventuelt vil skje med IS-fangene som er internert i Al-Hol-leiren. I leiren er det flere norske kvinner og barn.

Etnisk rensing

Rødt-leder Bjørnar Moxnes frykter at konsekvensen av militæroffensiven skal bli etnisk rensing av kurdere.

Han mener Norge umiddelbart må kalle Tyrkias ambassadør inn til UD for å levere en protest.

- Vi mener regjeringen må kreve at Tyrkia umiddelbart stanser invasjonen. Kurderne har vært spydspissen i kampen mot IS, sier Moxnes til NTB.

Lederen av Stortingets utenriks- og forsvarskomité, Aps Anniken Huitfeldt, frykter at offensiven skal gi IS en anledning til å omgruppere.

- Tyrkias mål er mer stabilitet, men jeg frykter resultatet blir mer ustabilitet, sier hun til NTB.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media