«Pinlig» og«feil vei å gå»

Opposisjonen levner regjeringen liten ære etter at utenriksminister Børge Brende (H) heller ikke i dag kunne svare på om den vil møte Dalai Lama i mai.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det var knyttet spenning til hva utenriksminister Børge Brendes (H) ville si om regjeringens holdning til Dalai Lamas besøk i mai, i spørretimen i formiddag. Stortingspresident Olemic Thommesen (H), som nylig var leder av Tibet-komiteen på Stortinget, har gjort det klart at han ikke vil møte Dalai Lama, når han gjester Norge i forbindelse med at det er 25 år siden han mottok Nobels fredspris.

I spørretimen understreket Brende at Norge nå ønsker å få i stand en dialog med Kina, og at et eventuelt møte med Dalai Lama på myndighetsnivå vil vanskeliggjøre et bedret forhold til Kina. Samtidig sa Brende at regjeringen ennå ikke har bestemt seg for om de vil møte Lama eller ikke.

- Jeg synes ikke dette er en god nok grunn, og jeg tror et Kina mer respekterer et land som står opp for noe enn den strategien de har valgt, men han (Brende, journ.anm) sa i hvert fall hvorfor, sier Venstre-leder Trine Skei Grande til Dagbladet.

- Det er jo noe med - hva neste gang. Skal vi alltid legge oss flate nå? Er det Kina som skal bestemme hva Norge skal mene? Det synes jeg er flaut og pinlig, sier den avgåtte Senterparti-leder Navarsete til Dagbladet.

- Naiv begrunnelse - Det store paradokset er at han sier at han gjerne vil ha dialog og samtaler med Kina, men er det sånn at hvis vi ikke treffer Dalai Lama, er det sånn at dialogen med Kina er 100 prosent god? Vi har jo før møtt Dalai Lama på øverste nivå, og samtidig hatt veldig god dialog med Kina, så jeg begrunnelsen de gir, om at forholdet til Kina vil bli bedre hvis de ikke møter Dalai Lama, er naiv, sier Knut Arild Hareide til Dagbladet.

Opposisjonen på Stortinget er svært enige i denne saken, og håper nå at regjeringen til slutt vil bestemme seg for å møte Dalai Lama.

- Jeg var litt overrasket over at de ikke har bestemt seg ennå, men vi forventer at regjeringen tar en beslutning, og vårt råd er at vi synes regjeringen må møte den tidligere fredsprisvinneren, sier Hareide, mens Grande, Navarsete og SVs Audun Lysbakken nikker ved hans side.

- Bør legg-sparkes - Jeg er fryktelig uenig i vurderinga, og jeg mener at vi gjør oss til et lite land som ikke skal kunne slå i bordet når det trengs, og dette er verdens største diktatur, sier Grande og fortsetter:

- Børge Brende kan gjerne drømme om å komme i miljødialog med Kina, men det er klar at kommunistdiktaturet i Kina er et av de største problemene vi har for å løse klimautfordringene i verden, så de bør først og fremst ikke prates med, men de bør bli sparket hardt på leggen.

SV-leder Audun Lysbakken er heller ikke imponert:
 
- Jeg frykter for konsekvensene for norsk utenrikspolitikk hvis vi viser verden at vi er et land som lar oss presse. Det kan også ramme oss i andre saker, og det er veldig viktig at et lite land viser fasthet i slike saker, sier Lysbakken.

- Er kontakt
Hans partikollega Bård Vegar Solhjell følger heller ikke Brendes retorikk om at det ikke har vært noen kontakt mellom norske og kinesiske myndigheter.

- Det er ikke helt riktig at det ikke er kontakt mellom Norge og Kina. Vi møter dem i en rekke internasjonale sammenhenger. For eksempel under klimaforhandlingene i Doha, da jeg var miljøvernminister, da kom kineserne og ba om møter to ganger. Deres miljøvernminister og meg gjennomførte to møter fordi jeg hadde en rolle der de hadde interesse av å diskutere klima og løsninger med Norge, sier Solhjell.

Han understreker at det er viktig å bedre forholdet til Kina for å få i stand bilaterale møter.

- Men jeg tror at dette er feil vel. Det er ikke en holdbart hvis Norge og andre små land skal ofre menneskerettigheter hver gang vi blir utsatt for press av et stort land som Kina, sier Solhjell til Dagbladet.

Brende vs. Brende Utenriksminister Børge Brende (H) måtte i Stortingets spørretime onsdag svare på flere kritiske spørsmål om regjeringens holdning til Dalai Lamas kommende Oslo-besøk.

SNUR RYGGEN TIL: De tidligere Tibet-vennene i Høyre, nå stortingspresident Olemic Thommesen og utenriksminister Børge Brende, har øyensynlig ikke et like brennende engasjement for Tibet lenger. Thommesen har gjort det klart at han ikke vil møte Dalai Lama i mai, og Brende sier at regjeringen ennå ikke har bestemt seg. Han argumenterte i Stortinget i dag for at Norge må jobbe for å normalisere forholdet til Kina, som har vært iskaldt etter fredspristildelignen til kinesiske Liu Xiobo i 2010. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
SNUR RYGGEN TIL: De tidligere Tibet-vennene i Høyre, nå stortingspresident Olemic Thommesen og utenriksminister Børge Brende, har øyensynlig ikke et like brennende engasjement for Tibet lenger. Thommesen har gjort det klart at han ikke vil møte Dalai Lama i mai, og Brende sier at regjeringen ennå ikke har bestemt seg. Han argumenterte i Stortinget i dag for at Norge må jobbe for å normalisere forholdet til Kina, som har vært iskaldt etter fredspristildelignen til kinesiske Liu Xiobo i 2010. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

Utenriksminister Brende møter nå Tibet-aktivisten Brende i døra.

Brende møtte Dalai Lama som leder av Stortingets Tibet-komité i 2000. To år tidligere sa han følgende i en ropert foran Stortinget under en markering av Kinas okkupasjon av Tibet:

- Vi krever at den norske utenriksministeren og regjeringen tar opp Tibet-spørsmålet i FN.

- Krass kritikk fra Lama-utsending Brende får i dag krass kritikk av Thubten Samdup, som er Dalai Lama og tibetanernes representant i Europa.

- Jeg møtte ham (Brende, journ.anm) da han var leder for Tibet-komitéen på Stortinget, og er skuffet over at han nå tydelig har endret standpunkt. Jeg råder ham nå til å tenke over hvilke signaler han sender til tibetanerne og til resten av verden ved ikke å møte Dalai Lama.

- Kina vil misbruke dette, og det vil kunne skape presedens, sier Samdup på telefon til Dagbladet.